Oceni objavo

Mednarodni dan FAS: Ne izpostavljati še nerojenih otrok alkoholu


Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) vsako leto obeležujemo 9. septembra ob 9:09 (9 minut čez 9. uro 9. dne v 9. mesecu v letu). Ta datum in ura simbolizirajo devet mesecev nosečnosti, obdobje, ko je še nerojeni otrok ogrožen z vidika rasti in razvoja pri izpostavljenosti alkoholu. Posledice take izpostavljenosti (telesne, vedenjske in nevrološke in/ali duševne motnje) so pri otroku trajne, lahko pa jih v celoti preprečimo. Treba je porušiti mit, da se otrok s težavami lahko rodi le ženski, ki je zasvojena z alkoholom.

 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujemo, da naj se še nerojenih otrok ne izpostavlja alkoholu, saj če alkohol pije noseča mama, ga pije tudi njen še nerojeni otrok. Zato priporočamo ženskam, da naj ne pijejo alkoholnih pijač v času nosečnosti kot tudi ne takrat, ko poskušajo zanositi. Odsvetujemo uporabo alkohola tudi v obdobju dojenja. Izbira in odločitev za tovrstno vedenje pa je lažja ob razumevanju in podpori partnerja in okolice.

 

Več si lahko preberete v sporočilu za medije, ki je objavljeno na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi, (http://www.nijz.si/sl/mednarodni-dan-fetalnega-alkoholnega-sindroma-ne-izpostavljati-se-nerojenih-otrok-alkoholu), kjer so tudi tonske izjave in infografika.

Oglejte si tudi