Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Projekt »PREHISTORY ADVENTURE – IZKUSTVENI SPREHOD SKOZI DEDIŠČINO PRAZGODOVINE«

Projekt v katerem sodelujejo partnerji  Občina Donja Voća, Občina Zreče, Muzej Turopolja,  Arheološki muzej iz Zagreba,  Univerza v Ljubljani in Občina Radenci razvija storitev trajnostnega turizma z vidika kulturne dediščine oz. prazgodovine območja. Projekt »Prehistory Adventure« je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014–2020

 

Prazgodovinska dediščina na programskem območju ni celovito predstavljena v obliki privlačne vsebine in ni upravljana trajnostno. Zaradi tega je SKUPNI IZZIV projekta »Prehistory Adventure« oblikovanje novih vsebin z njihovo EKONOMSKO

AKTIVACIJO ter zagotavljanje trajnosti projekta. Arheologi opozarjajo na 2 prisotni vrzeli: pomanjkanje inovativnih pristopov pri turistični interpretaciji arheološke dediščine v naravi ter zapostavljenost posamičnih najdb. Obstajajo klasične vitrinske razstave, informacijsko šibki arheološki parki in slabo promovirane poti. Posamične najdbe celo niso interpretirane v smislu turističnih vsebin. Na ta izziv odgovarja SPLOŠNI CILJ projekta – kako na poučen in raziskovalen način povezati potek prazgodovine od starejše kamene dobe do železne dobe, ovrednotiti in izpostaviti pomembnost posamičnih najdb ter izkustveno pokazati kako je pračlovek v različnih obdobjih živel, se oblačil, jedel, delal in kakšne so bile njegove navade. Pričakovana  skupna SPREMEMBA bodo nove zanimive vsebine brez škodljivih vplivov na zavarovano jedro dediščine, ki bodo povečale število obiskovalcev. Projekt povezuje in aktivira prazgodovinski potencial v 5 različnih regijah programskega območja in ciljnim skupinam bo ponudil nepozaben vpogled v najbolj oddaljeno obdobje človeške zgodovine.

 

 

Občina Radenci kot partner sodeluje v projektu čezmejnega sodelovanja  Interreg Slovenija – Hrvaška PREHISTORY ADVENTURE s ciljem izgradnje in postavitve prazgodovinskega interpretacijskega učnega poligona v Radencih, kjer bomo prepletli prazgodovinska obdobja z dediščino novejših obdobij (pr. Železna doba – izvir mineralne vode bogate z železom…)  

 

V Občini Radenci iz obdobja prazgodovine govorimo o posamični najdbi  KLADIVASTE KAMNITE SEKIRE iz mlajše kamene dobe (4000 let pred našim štetjem). Dolga je 11,8 cm, široka 4,5 cm in debelina do 5,5 cm. 

V okviru projekta bo občina izvedla številne aktivnosti, ki temeljijo na arheološki najdbi. Izvedli smo že tematske delavnice: prazgodovinski obrazi,  s knjigami po prazgodovini, prazgodovinsko časovno delavnico in kiparsko delavnico.

 

Trenutno urejamo plato pred pošto, ki ga  bomo preuredili v Prazgodovinski plato s časovnim trakom, ki bo opremljen z informacijsko tablo in pitnikom. Plato bo vstopna točka za tematsko učno pot »Od kamna do železa«. Na poti se bodo prepletala prazgodovinska obdobja z dediščino novejših obdobji. Tematska pot bo umeščena v zavarovano območje naselbinske, vrtno arhitekturne dediščine Radenci – zdraviliški park.

Obiskovalci se bodo seznanili z prazgodovino v povezavi z novejšo zgodovino zdraviliškega turizma v Radencih.

 

Projekt bo tako pripomogel k trajnostnemu razvoju turizma, k dodatni izobraževalni in turistični ponudbi samega območja. Občina Radenci bo na podlagi novih metod interpretacije in pripravljene baze podatkov povezala urejene prazgodovinske luknje in druge zanimive prazgodovinske in turistične točke na partnerskem območju ter bo oblikovala čezmejni turistični produkt »Prehistory adventure«. Združeval bo 5 področij življenja naših prazgodovinskih prednikov: kako so delali, kako so živeli, kje so bivali, kaj so jedli in kakšne navade so imeli.

 

Projekt bo zaključen v letu 2020.




Oglejte si tudi