Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
SRE.
21°C
6°C
Oceni objavo

Uspešno izpeljali 15. tradicionalni smučarski tečaj

Zopet smo šli optimistično v organizacijo našega že 15. tradicionalnega smučarskega tečaja za osnovnošolske otroke v organizaciji Športnega društva Preddvor, čeprav nam tokrat zima res ni bila naklonjena.
 
Še zadnji vikend pred počitnicami naprave v Kranjski Gori sploh niso obratovale, med tednom pa samo osnovne štiri, kar pa za naš tečaj seveda ni dovolj. V soboto smo le dočakali novico, da bodo pognali vse naprave vključno z Vitrancem in Podkornom, pa tudi vreme je bilo vsaj v prvi polovici tedna stabilno. S prijavami smo presegli lanskoletno kvoto s skupaj kar 72 tečajnikov, zelenih novincev na našem tečaju je letos 28, torej več kot tretjino celotnega tečaja - od tega je sedem popolnih začetnikov. Preverjena kadrovska ekipa je ostala enaka lanskoletni.
 
Do prvega tečaja dne je bilo tudi nekaj odjav zaradi bolezni in slabe snežne podlage, ki je posledica pretoplega vremena, ampak smo se vseeno brez kakšnih komplikacij zbrali in odpravili v zeleno/belo Kranjsko Goro. Oblekli smo se in porazdelili v naše barvne skupine ter se odšli učiti smučanja na premočene smučarske terene, ki pa so nam pobrali kar veliko moči, dali pa veliko novega znanja v težjih razmerah tudi v naslednjih dneh.
 
Žal so nam že drugi zaprli eno progo in to priljubljeno Brsnino, pa še informacija, da nam ne bodo omogočili izvedbo četrtkove veleslalomske tekme, nas je precej razžalostila. Ampak mi se nismo dali - smučarske dneve smo opravili korektno in se zaradi majhnih vrst nasmučali največ v vseh dosedanjih letih.
 
V četrtek pa je za nas letos postal tudi naš zadnji smučarski dan. Namreč tokom kosila smo dobili še informacijo, da smučišče zadnji dan zaradi slabih snežnih in vremenskih razmer NE BO OBRATOVALO! Za konec smo se vseeno odločili izpeljati našo tradicionalno barvasto kačo. Vedno znova nas preseneti, kako dolga je.
 

Zadnji dan našega posebnega smučarskega tečaja smo dočakali tokrat prvič po 15. letih brez smučanja. Zjutraj smo se kot običajno odpravili z zbirnega mesta in pot v dežju nadaljevali do Mojstrane, kjer smo se ustavili v Slovenskem planinskem muzeju. Podobno smo to enkrat naredili že pred desetimi leti in tudi tokrat nam ni bilo žal. Zanimivo predavanje in krajši film nam je predstavil zgodovino slovenskega planinstva. Nato nam je reševanje pohodnih nalog skrajšalo čas do kosila. Sledil je zaključek tečaja s podelitvijo diplom in žrebanjem medalj v hotelu, kjer smo med tednom kosili - nato pa je sledila zabava z glasbo in plesom. Z odličnimi občutki smo še pomahali Kranjski Gori v slovo.

 
Tako kot se olimpijski ogenj na začetku iger prižge, ga je potrebno na koncu žal tudi ugasniti. Čeprav smo imeli zelo neugodne snežne razmere, smo iz tečaja potegnili maksimalno. Zaradi kratkih vrst smo smučali največ do sedaj in se v težkih razmerah tudi največ naučili. Na veselje vseh, smo organizatorji ugotovili, da je bilo vmes sicer nekaj odsotnosti zaradi bolezni, ampak vzdušje je bilo vseskozi enkratno - vsi smo bili ves čas "pozitivni" in žejni novih dogodivščin!
 
Še enkrat se zahvaljujemo zaupanju staršev in dobri volji tečajnikov, predvsem najmlajšim začetnikom, ki so napravili prve korake na smučeh in se naučili smučati ter že preizkušenim smučarjem, ki so uspešno utrdili in nadgradili svoje znanje. Prav tako gre zahvala tudi vsem podpornikom tečaja, ki so nam olajšali samo izvedbo. Več pa na naši spletni strani ŠD Preddvor...
 
Se vidimo prihodnje leto...
 
Pripravil: Marjan Bogataj, foto: Slavko A. Bogataj

Oglejte si tudi