Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
16°C
-6°C
JUTRI
15°C
-7°C
594

Potapljanje pod ledom v jezeru Črnava

V nedeljo 5. februarja 2017 okrog 10.00 ure dopoldne bodo člani društva za podvodne dejavnosti Kranj izvedli aktivnost potapljanje pod ledom v jezeru Črnava.

Vljudno vabljeni, da se jim pridružite.

DPD Kranj, društvo za podvodne dejavnosti, je društvo z več kot 40 letno potapljaško tradicijo. Dejavnost društva je pretežno usmerjane v potapljanje, izvajajo tudi dejavnost športnega plavanja/potapljanja s plavutmi kot tudi podvodna fotografiranje.

 

V sklopu društva deluje tudi enota, ki deluje v sistemu sil za zaščito in reševanje  pri MORS. Enota CZ PRS RP Kranj, izvaja aktivnosti na področju vodotokov rek Save, Kokre in regionalnih jezer Kranjske regije, po potrebi pa se vključuje tudi v republiški sestav in deluje tako na področju Slovenije kot tudi širše v regiji. Sodelovali so pri odpravljanju posledic vodnih ujem v Srbiji.

 

Potop pod ledom, ki ga načrtujejo za nedeljo 5.2.2017, je tako sestavni del usposabljanj posameznih članov enote, kot tudi ostalih povabljenih članov društva ustrezne potapljaške kategorije. Potop pod ledom se šteje v kategorijo zahtevnejšega potapljanja, saj nizke temperature zahtevajo izredno dobro psihofizično pripravljenost potapljača, kot tudi sodobno in zanesljivo tehnično opremo. V ta namen se uporabljajo potapljaški kompleti, ki so primerni za potapljanje pri nizkih temperaturah. Uporaba neustrezne opreme lahko pripelje do zamrznitve in posledično do odpovedi delovanje in tudi do katastrofalnih posledic za potapljača.

 

Pri potopu pod led je potrebno upoštevati tudi varnostne ukrepe pred, med in po potopu! Na kratko to pomeni, da moramo pred potopom omogočiti varen dostop do mesta vstopa v vodo. Ustrezno je potrebno pripraviti odprtino v ledu in jo zaščititi pred zdrsom in posledično padcem potapljača. Varen vstop omogoča ustrezna velikost odprtine, varen potop in povratek pa omogočata ustrezna uporaba tehničnih sredstev in povezovalnih vrvi. Po povratku, izstopu in po zaključku aktivnosti je potrebno območje povrniti v prvotno stanje, vrniti izrezano ledeno ploskev na svoje mesto, ter zaščititi področje izvedbe potopa z mehanskimi ovirami, ki omejujejo dostop. Suhe obleke, ki se pri potapljanju uporabljajo, ščitijo potapljača pred podhladitvijo.

 

Hoja in izvajanje aktivnosti na ledu sta izjemno nevarni in se ne zavedajoč se katastrofalnih posledic, do katerih lahko pri padcu v vodo lahko pride, dostikrat brezbrižno lotimo zadrževanja in hoje na poledeneli površini vodotokov ali jezer. Vsekakor se moramo zavedati, da je opravljanje tovrstnih aktivnosti zahtevano in da zahteva obilico znanja in usposobljenosti in jih odsvetujemo neustrezno opremljenim in neusposobljenim potapljačem. 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!