Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Javni red in mir v Preddvoru

Odlok o javnem redu in miru v Občini Preddvor je bil po prvi obravnavi na aprilski seji občinskega sveta soglasno sprejet. Osnutek zanj so sicer pripravljali že pred 10 leti, vendar mu tedaj svetniki niso bili naklonjeni. Na tokratni obravnavi pa je bilo mnenje pozitivno - očitno je potreba po tovrstnih določilih v občini sedaj aktualna. Preden pa bo dokument z vsemi postavkami, ki si jih lahko preberete v prilogi, stopil v veljavo, bo potrebna še ena obravnava, saj ga je potrebno uskladiti še z medobčinsko inšpekcijo in redarsko službo, ki bosta izvajali nadzor.

Odlok natančno določa področje varovanja javnega reda in miru, med drugim prepoveduje uživanje alkoholnih pijač na javnih površinah, ki niso namenjene točenju le teh, prodajati pridelke ali izdelke brez ustreznih dovoljenj in lomiti drevje in grmičevje na javnih površinah. Prav tako nazorno opredeljuje smernice za varovanje ljudi in premoženja (npr. z metanjem ali brcanjem kamenja ali drugih predmetov ogrožati ali vznemirjati ljudi; v bivalnem okolju netiti in prenašati ogenj ter sežigati materiale, ki povzročajo motenje okolice in obremenjevanje okolja). Glede varstva okolja in zunanje podobe kraja novi odlok med drugim prepoveduje metanje, puščanje ali odlaganje cigaretnih ogorkov, žvečilnih gumijev in izpljunkov ter injekcijskih igel ter brizgalk na pločnike, ceste ter druge javne površine ter metati puščati ali odlagati predmete, snovi ali odpadke v naravno okolje. 

Posebno rubriko predstavljajo obveznosti lastnikov živali – to področje je v zadnjem času v Preddvoru in okolici zavoljo nepospravljenih pasjih odpadkov precej pereče. Novi odlok glede tega zapoveduje, da živali ni dovoljeno voditi na otroška igrišča, na javnih površinah morajo biti na povodcih, lastniki pa morajo za svojimi živalmi iztrebke počistiti ter odložiti v ustrezen smetnjak. V ta namen so lastniki dolžni imeti s seboj ustrezen pripomoček - vrečko ter jo ob pozivu pokazati pristojnemu organu. Občinski svet je ob slednjih postavkah odprl razpravo o smetnjakih, ki jih na najbolj obiskanih »sprehajalnih poteh«, to je na poteh ki vodijo proti Bregu, Novi vasi, na koncu Šolske ulice ter na koncu Šiške v smeri proti Mačam, trenutno še ni. Dogovorili so se, da posebnih zabojnikov za pasje iztrebke v Preddvoru ne bo - odlagati jih bo moč v univerzalne koše, katere bodo namestili tudi ob omenjenih poteh, njihova oblika pa bo enotna za celo občino.

LP

 

Oglejte si tudi