Oceni objavo

Uspešno zaključen več kot 3,6 milijona evrov vreden projekt Oskrba s pitno vodo v Savinjski regiji - 1. sklop

V četrtek, 14. septembra 2023, je v sejni sobi Občine Žalec potekala novinarska konferenca ob zaključku projekta Oskrba s pitno vodo v Savinjski regiji – 1. sklop. V projektu so sodelovale vse občine Spodnje Savinjske doline, in sicer Vransko, Tabor, Braslovče, Polzela, Prebold in Žalec, zadnja je projekt tudi vodila. Po besedah župana Janka Kosa je projekt, ki se je začel pred dvema letoma, vreden več kot 3,6 milijona evrov.

Od tega sta 73 odstotkov sredstev prispevali Evropska unija iz kohezijskega sklada in Republika Slovenija. Vse pa ni šlo gladko. Ko sta bila izbrana izvajalca na treh podsklopih projekta in so dela že potekala, še vedno ni bilo podpisane pogodbe s strani pristojnega ministrstva, čeprav je bil sklep o sofinanciranju izdan že junija 2020. Zato je bila aprila lani sklicana novinarska konferenca. Uro pred začetkom je podpisana pogodba o sofinanciranju le prispela na Občino Žalec.

V sklopu projekta, ki je potekal na različnih lokacijah po dolini, je bilo zgrajenih 11 kilometrov vodov vodovodnega omrežja, na dveh kilometrih so jih obnovili, zgradili dva nova vodohrana ter dodali nov pomemben vodni vir na Zaplanini v Občini Vransko. Zgradili oziroma dogradili so še tri črpališča.

Celotno zgrajeno vodovodno omrežje s pripadajočo infrastrukturo bo upravljalo Javno komunalno podjetje Žalec, ki bo s tem projektom kakovostneje s pitno vodo oskrbovalo skoraj 15.000 odjemalcev.

Projekt je dokaz oziroma potrditev vsem dobro znanega reka, da je v slogi moč, in to so dokazale vse občine v Spodnji Savinjski dolini, skupaj z izvajalci in vsemi tistimi, ki so bili tako ali drugače vpeti v 1. sklop projekta Oskrba s pitno vodo v Savinjski regiji.

Tone Tavčer

Oglejte si tudi