Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Urejanje smsPass tudi na centrih za socialno delo

S 1. julijem 2021 se je začela uporabljati Uredba o digitalnem potrdilu Evropske Unije o covidu-19. Evropsko digitalno (zeleno) potrdilo je dokaz, da je oseba prebolela covid-19, da je cepljena proti covidu-19 ali da je prejela negativni rezultat testa na covid-19.
Potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali testiranju nam omogoča lažje prehajanje državne meje in je  torej  z njim lažje potovati.

Izdaja se v okviru eZdravja in je dostopno osebam z mobilno identiteto smsPass ali digitalnim potrdilom.

Da bi se čim širšemu krogu prebivalcev omogočil preprost in hiter dostop do pridobitve smsPass, to je varne elektronske identitete, so bile dodane službe oz. razširjene prijavne točke, kjer lahko vsi zainteresirani oddajo obrazce za pridobitev mobilne identitete smsPass.

Prijavne službe za sprejem zahtevkov smsPass so objavljene na spletni strani ministrstva za javno upravo in smo med njimi, poleg upravnih enot, finančnih uradov  idr. tudi centri za socialno delo.

smsPass ne omogoča samo dostopa do kovidnega potrdila, ampak  bodo imetniki lahko z njim opravljali tudi druge storitve  na portalih eUprava, eDavki, eZpiz in drugih  ter jim bo tako omogočeno lažje opravljanje storitev brez obiskovanja raznih uradov.

Poudarjamo, da smo CSD le prijavna služba in da ne izdajamo potrdil.

Torej, Center za socialno delo Savinjsko-Šaleška od 1. 6. 2021 dalje deluje kot ena izmed prijavnih služb, kjer se izvaja identifikacija uporabnikov storitve smsPass. Za identifikacijo se je treba predhodno najaviti. Potrebujete le veljaven osebni dokument (osebna izkaznica, potni list, vozniško dovoljenje).

Mobilna identiteta smsP
ass je način prijave v SI-PASS, ki s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim SMS-sporočilom, omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in zanesljivo identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev, kot so portal zVem, eUprava, eDavki, eZpiz in drugi.

Mobilno identiteto smsPass lahko pridobijo osebe, starejše od 15 let, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO. Za
uporabo smsPass potrebujete mobilno telefonsko številko in telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter napravo, povezano s spletom (na primer računalnik, tablico, pametni telefon). Za uporabo smsPass mora uporabnik izpolniti dva pogoja:
  • izkazati svojo istovetnost, tako da se bodisi osebno zglasi na prijavni službi bodisi se prijavi v storitev SI-PASS s kvalificiranim digitalnim potrdilom (če ga že ima) in
  • prek storitve SI-PASS sprožiti postopek pridobitve smsPass prek spletne strani www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta

Ko sta oba pogoja izpolnjena, je mobilna identiteta smsPass aktivirana in primerna za uporabo.

Vir: https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta
Metka H. Prevolnik in mag. Anja Pilih

Oglejte si tudi