Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

S Prostoferjem k zdravniku, na pošto, v trgovino …

Starejšim in preostalim težje mobilnim občanom po novem ni več treba skrbeti, kdo jih bo odpeljal do zdravnika ali po drugih opravkih. Občina Polzela je sredi maja pristopila k projektu Prostofer. Gre za trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše ljudi, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

»Do zdaj smo prevoze za občane, ki so jih potrebovali, že izvajali s pomočjo režijskega obrata ali občinske uprave. Spoznali smo, da je treba področje sistemsko rešiti, zato smo se odločili, da pristopimo k projektu Prostofer,« je na otvoritvenem dogodku povedal župan Jože Kužnik. Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim občanom, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke ter tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Omogoča jim lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov … »Občan, ki potrebuje prevoz, vsaj tri dni prej pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz,« je delovanje strnil direktor zavoda Zlata mreža in vodja projekta Miha Bogataj ter dodal, da je Občina Polzela 86. občina, ki se je priključila temu vseslovenskemu prostovoljnemu projektu.

Deset šoferjev prostovoljcev

V Občini Polzela za zdaj prevoze opravlja deset prostovoljcev z obstoječim občinskim vozilom. Še letošnje poletje bo občina postala bogatejša za električno vozilo, ki bo namenjeno izključno za potrebe Prostoferja. Eden izmed prostovoljnih šoferjev je predsednik Društva upokojencev Polzela Igor Pungartnik, ki ga veseli, da je od maja letos ta storitev na voljo tudi starejšim občanom v naši občini. »S Prostoferjem lahko obiščejo zdravnika, lekarno ali bolnišnico, pošto, trgovino in podobno, zato v društvu podpiramo projekt in ga obenem pomagamo izvajati. Nekaj članov namreč pri projektu sodeluje kot šoferji prostovoljci, ki opravljajo te brezplačne prevoze,« je povedal.

Več kot zgolj vozniki

In kdo je lahko prostovoljni šofer? To je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje. Če se v tem prepoznate tudi sami, se lahko obrnete na občino in se pridružite ekipi prostovoljcev.

Za večjo varnost

Partner projekta je Agencija za varnost pometa, ki Prostofer podpira finančno in strokovno. »Prostofer vsebinsko sovpada z enim izmed naših projektov, ki ga imenujemo Sožitje. Pri nekaterih seniorjih v prometu morda že obstaja neke vrste negotovost, nekateri se mogoče malo bojijo avtoceste, zato potrebujejo samozavest, ki jo pridobijo z obnavljanjem predpisov, čemur je namenjen projekt Sožitje, ki je zato nekakšna dopolnitev Prostoferja,« je pojasnila predstavnica agencije in polzelska svetnica Dragica Sternad Pražnikar ter obenem dodala, da ima agencija preventivne projekte za vse generacije. Mladi namreč potrebujejo nekaj drugega kot starejši. 

Špela Ožir

Oglejte si tudi