Oceni objavo

Policijska kronika – januar 2024

3. 1. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari na Polzeli, in sicer je neznani storilec pristopil na dvorišče oškodovanca in z ostrim predmetom porisal dve vozili ter mu s tem povzročili materialno škodo. V zvezi z opisanim kaznivim dejanjem policisti še zbiramo informacije, o kaznivem dejanju pa bomo napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Celju.

9. 1. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o tatvini cisterne iz skladišča podjetja na Polzeli, in sicer je neznani storilec vstopil v skladišče ter odtujil cisterno. Policisti bomo po zbranih obvestilih napisali kazensko ovadbo na ODT Celje.

16. 1. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o vlomu v brunarico na območju Andraža nad Polzelo, in sicer je neznani storilec oškodovancu odtujil pijačo in razne strojčke. Policisti bomo po zbranih obvestilih napisali kazensko ovadbo na ODT Celje.

29. 1. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, in sicer je neznani storilec pristopil do parkiranega vozila oškodovanca na parkirišču trgovskega centra in z ostrim predmetom porisal njegovo vozilo ter mu s tem povzročili materialno škodo. V zvezi z opisanim kaznivim dejanjem policisti še zbiramo informacije in bomo o tem napisali kazensko ovadbo na ODT Celje.

V mesecu januarju smo bili policisti PP Žalec obveščeni tudi o dveh kršitvah javnega reda in miru na Polzeli in v Dobriču. V prvem primeru je bilo kršitelju zaradi glasne glasbe izrečeno opozorilo, v drugem pa je kršitelj prejel plačilni nalog zaradi kršitve določil Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Policisti PP Žalec smo v mesecu januarju na območju Občine Polzela obravnavali še napad psa, lastniku psa pa je bil zaradi kršitve Zakona o zaščiti živali izdan plačilni nalog.

V mesecu januarju smo policisti PP Žalec na območju Občine Polzela obravnavali tudi osem prometnih nesreč. V večini primerov je šlo za prometne nesreče z materialno škodo na parkiriščih (parkirana vozila), za nesreče na glavni cesti Polzela–Andraž in enkrat z udeležbo divje živali.

Policisti PP Žalec smo v mesecu januarju na območju Občine Polzela kontrolirali tudi voznika osebnega avtomobila, ki je v cestnem prometu vozil pod vplivom drog, zato je bil zoper njega podan obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Celju.

 

Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji ali prekrški po javnem redu in miru, na območju Občine Polzela policisti PP Žalec v mesecu januarju nismo obravnavali.

 

Policisti v zadnjem obdobju opažamo porast spletnih goljufij predvsem pri trgovanju s kriptovalutami in drugimi spletnimi prevarami.

 

V zadnjem času so zelo pogoste spletne goljufije oziroma prevare v zvezi z investicijskimi vlaganji (običajno v kriptovalute). Pri teh spletni goljufi priporočajo vlaganje v določene sheme. Zelo pogoste spletne goljufije so tudi t. i. BEC (Business Email Compromise) goljufije. Za njih je značilno, da storilci prestrežejo korespondenco poslovnih subjektov. V sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja nato spremenijo fakturo, in sicer tako, da spremenijo številko bančnega računa. S tem poslovne subjekte zmedejo, da nakažejo sredstva na račune goljufov. Mislijo pa seveda, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju.

 

Izjemno pogoste spletne goljufije so tudi goljufije z nikoli dostavljenimi izdelki. V takšnih primerih uporabniki na nepreverjenih spletnih straneh naročijo poceni izdelke, a jih nikoli ne dobijo. Pogoste so tudi romantične oziroma ljubezenske spletne goljufije. Goljufi v takšnih primerih običajno vzpostavijo stik z osamljenimi starejšimi ženskami. Z njimi se pogovarjajo prek različnih aplikacij, nato pa začnejo prositi za denarna nakazila. Pogoste so tudi t. i. nigerijske prevare. Goljufi se predstavljajo kot direktorji, bankirji, dobitniki lota ipd. Uporabnikom obljubljajo priložnosti za pridobitev veliko denarja in vabijo k nazadovanju sredstev. Spletne goljufije, ki jih je še treba izpostaviti, so npr. ponujanje lažnih ugodnih kreditov, lažna tehnična pomoč in phishing (kjer gre v glavnem za dostop do podatkov do elektronskih bank).

Policisti svetujemo:

 

- bodite previdni pri vzpostavljanju stikov na raznih družbenih omrežjih in posredovanju osebnih, bančnih podatkov osebam, ki jih ne poznate,

- še posebno bodite previdni, ko take osebe iz različnih razlogov prosijo/zahtevajo denarna sredstva,

- na prejeto sumljivo e-pošto ali telefonske klice ne odgovarjajte,

- nikoli nikomur ne dovolite oddaljenega dostopa do svojega računalnika,

- bodite pozorni pri spletnih nakupih, uporabljajte le priznana spletna prodajna mesta,

- v primeru oškodovanja  to v čim krajšem času prijavite na najbližji policijski enoti ter obvestite svojo banko.

 


 

 Jakob Udrih

 

Oglejte si tudi