Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pohod po poti kulturne dediščine

 

V soboto, 8. februarja 2020, se nas je zbralo 31 članov planinskega društva in pohodniške skupine pri Društvu upokojencev Polzela  pred občinsko stavbo na Polzeli. Odpravili smo se na pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, ki je ena izmed najlepših  slovenskih tematskih poti. 

 

Naša izhodiščna točka je bila Vrba, kjer smo si  ogledali rojstno hišo našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, ki je tu preživel  otroštvo. V prelepem, skoraj pomladnem vremenu smo pot nadaljevali do Žirovnice, kjer se je rodil Matija Čop, prvi slovenski jezikoslovec. Bil je eden izmed največjih evropskih učenjakov in Prešernov prijatelj. Imajo  tudi muzejsko sobo arheološkega najdišča Ajdna.

Pot smo nadaljevali do vasi Breznica, ogledali smo si  spominski čebelnjak Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva. Na Dunaju je postal prvi učitelj čebelarstva. V Doslovčah smo si ogledali rojstno hišo, v kateri se je rodil Fran Saleški Finžgar, ki je napisal prvi slovenski zgodovinski roman Pod svobodnim soncem.

Sledil je obisk rojstne hiše Janeza Jalna, pisatelja dramatika in duhovnika, bil  je Finžgarjev učenec. Pisal je o naravi in planinah, za katere ga je navdušil oče. Njegovo najslavnejše delo je roman Bobri. Po vrnitvi v Vrbo smo se udeležili  osrednje slovesnosti pri Prešernovem spomeniku.

Domov smo se vračali z lepimi spomini, saj smo spoznali delček naše lepe Slovenije, kjer so rojstne hiše  velikanov  slovenske književnosti.

 

Julijana  Klemen

Oglejte si tudi