Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

"Kar mat je učila, me mika zapét"

Po letu premora so 29. novembra 2019  na Osnovni šoli Polzela ponovno pripravili dobrodelni koncert, ki je imel poleg dobrodelnosti tudi slovesen pridih, saj so uradno uporabi predali energetsko sanirano športno dvorano, katere prenova se je končala septembra letos.

Ob koncu jubilejnega leta Valentina Vodnika so njemu v čast dogodek poimenovali »Kar mat je učila, me mika zapét« in je bil dejansko slavospev ljudskosti in slovenskemu izročilu. Desetnica, ki jo je odlično uprizorila osmošolka Sara Andročec, je sodobnega Maya odpeljala v preteklost ter mu odkrivala mite in zgodbe naše preteklosti. V plesno-gledališko-pevski predstavi v režiji Mojce Cestnik in Marije Kronovšek je nastopilo okoli 300 otrok vrtca in šole, ki so dokazali, da se ne sramujejo preteklosti, ljudskosti, da se ne zmrdujejo ob domačnosti, še več, da se zavedajo globokega pomena znanja svojih prednikov in ga z veseljem sprejemajo, prenašajo naprej. 

Publiki, ki je do zadnjega kotička napolnila dvorano, so dokazali, da se s harmoniko ali zborovskim ljudskim prepevanjem odlično zapleše rašplo, dunajski valček ali hiphop, ter večkrat poželi bučen aplavz, smeh pa povzročili s humornimi gledališkimi vložki Jančka, Pavlihe, pametne Katarine, Marjetice in drugih. V počastitev dogodka so pod mentorstvom urednice Karmen Zupanc izdali tudi simbolično literarno glasilo »Iz roda v rod, od ust do ust«, v katerem so predstavili svojo izvirnost pri pesniškem poustvarjanju devetih ljudskih pesmi.

Dogodek, ki ga je ponovno spremljal še dobrodelni bazar s prodajo otroških izdelkov, so sklenili z razrezom traku in slovesne torte v počastitev nove pridobitve – prenovljene dvorane. Kot je ob tem v svojem nagovoru povedal župan Občine Polzela Jože Kužnik, je bila energetska sanacija dvorane nujno potrebna in pomeni z energetskega vidika investicijo v prihodnost ter je bila vredna 720.000 evrov, od tega je 20 odstotkov sredstev EU. Poleg plašča in strehe so prenovili še stavbno pohištvo, svetlobna telesa, prezračevanje, pod in tribune. Trak so slovesno prerezali župan Občine Polzela Jože Kužnik, predstavnik izvajalca Lesnina – MG oprema Edo Zore, glavni nadzornik mag. Jože Grobelnik, ravnateljica mag. Bernardka Sopčič in predsednica šolske skupnosti OŠ Polzela Maša Šuster. Prireditev, v kateri so otroci z učitelji in vzgojiteljicami z zbranimi prostovoljnimi prispevki obiskovalcev in s sredstvi donacij številnih za 4700 evrov oplemenitili šolski sklad »Otroci otrokom«, so sklenili z vsesplošnim medsebojnim druženjem ob torti velikanki iz šolske kuhinje in drugih dobrotah Občine Polzela ter v veselem vzdušju vstopili v praznični čas.   

 

Tone Tavčer

 

 

Oglejte si tudi