Oceni objavo

Izobraževanje gobarjev

Gobarsko-mikološko društvo (GMD) Polzela je po številu članov in delavnosti eno najuspešnejših v Sloveniji. Njihovi člani niso samo iz Občine Polzela, temveč tudi iz okoliških krajev. Vsako leto pripravijo več izobraževanj na terenu, ki jih imenujejo gobarske izobraževalne ekskurzije. Letošnje druge ekskurzije na Gori Oljki v soboto, 15. julija 2023, se je udeležilo 70 njihovih članov.

Za tokratno razstavo gob in predavanje so se člani društva potepali po gozdovih okrog Gore Oljke kaki dve uri, nato pa sta poznavalca gob Smiljan Pesjak in Jernej Gradišnik s sodelavci društva pregledala gobe in na kratko opisala razstavljene gobe. Na predavanju, ki je bilo zanimivo, so gobarji zastavili tudi nekaj vprašanj. Gob je bilo kljub poletju najdenih 62 vrst - užitnih, pogojno užitnih in strupenih. Besede zahvale je ob koncu izrekel predsednik GMD Polzela Franci Uratnik.

Vreme je bilo pravo poletno, temperatura zraka je bila kar 30 stopinj Celzija. Polzelski gobarji so izobraževanje zaključili še z družabnim delom, kjer ni manjkala tudi gobarska enolončnica.  

                                           

Tone Tavčer

Po gozdovih okrog Gore Oljke so gobarji našli 62 vrst gob

Oglejte si tudi