Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Novosti pri izplačilu regresa za leto 2019

Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da za regres v višini do sto odstotkov povprečne plače ne bo treba obračunati prispevkov za socialno varnost, v skladu z novelo zakona o dohodnini pa se regres do te višine ne bo všteval v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Po do zdaj veljavni ureditvi je bilo treba od celotnega regresa obračunati dohodnino, prispevke za socialno varnost pa takrat, kadar je bil višji od 70 odstotkov povprečne plače.

 

Delodajalci se bodo o višini regresa, ki ga bodo izplačali svojim zaposlenim, odločali samostojno v okviru svojih zmožnosti, a v skladu z zakonom o delovnih razmerjih regres ne sme biti nižji od minimalne plače. Kakršnokoli torej bo izplačilo v razponu med 887 evri, kolikor znaša minimalna plača, in 1723 evri, kolikor trenutno znaša povprečna bruto plača v Sloveniji, bo torej oproščeno vseh prispevkov in dajatev in ga bodo zaposleni prejeli v celoti.

Delodajalec mora delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati tudi regres za letni dopust. Regres mora biti izplačan najmanj v višini minimalne plače in v razmerju, v kakršnem je delavec upravičen do letnega dopusta.

 

Delodajalci morajo regres izplačati do 1. julija, v primeru likvidnostnih težav to izplačilo prestavijo. V javnem sektorju bo regres izplačan skupaj z majsko plačo.

 

Kdo je upravičen do regresa?

Pravico do izplačila regresa imajo delavci, ki imajo pravico do dopusta. Delodajalec mora delavcu odmeriti število dni dopusta za vsako leto posebej, in to najpozneje do 31. marca v tekočem koledarskem letu, ter ga o tem obvestiti.

 

Kdaj je delavec upravičen do celotnega regresa?

Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Do regresa je upravičen v enakem deležu, kot je upravičen do dopusta, do dopusta pa je upravičen v enakem deležu, kot je v tem koledarskem letu zaposlen. Tako ima delavec v posameznem koledarskem letu pravico do celotnega letnega dopusta le v primeru, da je v tem celotnem koledarskem letu zaposlen, bodisi celo leto pri enem delodajalcu bodisi brez prekinitve pri več delodajalcih.

Če je zaposlen pri več delodajalcih, se breme dopusta in regresa sorazmerno s trajanjem zaposlitve porazdeli med vse delodajalce. Tako je delavec upravičen do 1/12 regresa za vsak mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Delavec pridobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Do regresa je upravičen v enakem deležu, kot je upravičen do dopusta, do dopusta pa je upravičen v enakem deležu, kot je v tem koledarskem letu zaposlen.

 

Če je delavec denimo v letu 2019 pri podjetju zaposlen tri mesece in šest dni, mu pripada 3/12 (oz. 1/4) regresa. Če delavcu pogodba o zaposlitvi preneha med koledarskim letom in je pred tem že prejel celotni regres za to koledarsko leto, je dolžan preveč izplačani regres vrniti. Delodajalec lahko preveč izplačani regres tudi poračuna denimo pri izplačilu zadnje plače, vendar pa za to potrebuje pisno soglasje delavca.

 

Če je delavec med koledarskim letom sklenili pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec ne dogovorita drugače. Prav tako se med oba delodajalca sorazmerno porazdeli izplačilo regresa.

 

Če ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. Razen v primerih, ki jih določa 67. člen ZDR-1.

 

Koliko znaša minimalni regres?

Minimalni regres v zasebnem sektorju je višina minimalne plače v tekočem letu. V letu 2019 to znaša 886,63 evra (bruto). Morebitna kolektivna pogodba, ki velja za delodajalca, lahko določa tudi višji minimalni regres.

 

Tudi za javne uslužbence je regres za letni dopust v letu 2019 določen v višini minimalne plače in v višini znaša 886,36 evra (bruto).

 

Do kdaj mora delodajalec izplačati regres?

Delodajalec mora regres izplačati najpozneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. Javni uslužbenci dobijo izplačan regres skupaj z izplačilom majske plače.

 

Do kdaj mora delodajalec izplačati regres, če se delavec zaposli po 1. juliju?

Če se delavec pri delodajalcu zaposli po roku za izplačilo regresa (po 1. juliju), mora delodajalec delavcu izplačati regres čim bliže temu datumu in ko ve, koliko regresa delavcu v tem letu pripada. Torej ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi.

 

Kdaj lahko delodajalec regres izplača pozneje?

Če se delodajalec znajde v resnih likvidnostnih težavah in tako določa kolektivna pogodba, ki velja za njegovo dejavnost, lahko izplača regres tudi po 1. juliju, a najpozneje do 1. novembra.

 

Lahko delodajalec regres izplača v bonih?

Zakon (ZDR-1) možnosti izplačila regresa v nedenarni obliki, torej bonih, ne opredeljuje. Delodajalec lahko tako regres izplača v bonih le v primeru, ko to dopušča kolektivna pogodba, ki zanj velja.

 

Katera pogodba o zaposlitvi velja za delodajalca, lahko delavec preveri v svoji pogodbi o zaposlitvi (običajno povsem na začetku pogodbe). Vse kolektivne pogodbe so javno objavljene v Pravno-informacijskem sistemu RS.

 

Kdaj pravica do izplačila regresa zastara?

Terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v roku petih let, zato je treba v primeru neizplačila regresa tožbo vložiti v roku petih let.

 

"Regres za upokojence" oziroma letni dodatek

Upokojencem se v letu 2019 letni dodatek izplača skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij (31. 7.), in sicer glede na višino pokojnine.


Všina redne pokojnine:

Višina letnega dodatka:

do 470,00   EUR

437,00 EUR

od 470,01   EUR do 570,00 EUR

297,00 EUR

od 570,01   EUR do 670,00 EUR

237,00 EUR

od 670,01   EUR do 810,00 EUR

187,00 EUR

od 810,01   EUR

127,00 EUR

 

Uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku do 670 evrov, se letni dodatek izplača v višini 237 evrov.

 

Uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku od 670,01 evra do 780,00 evra, se letni dodatek izplača v višini 187,00 evra.

 

Uživalcem nadomestil iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, ki prejemajo nadomestilo v znesku nad 810,01 evra, se letni dodatek izplača v višini 127,00 evra.

 

Po 69.a členu ZIPRS1819-A se v znesek pokojnine oziroma nadomestila upoštevajo tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, dodatki in razlike pokojnin k pokojnini po drugih predpisih ter znesek pokojnine, prejete od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja.

 

Letni dodatek za leto 2019 se izplača v pripadajočem sorazmernem delu, ki je odvisen od dopolnjene zavarovalne dobe v Republiki Sloveniji glede na skupno dopolnjeno dobo.

 

Osebi, ki se upokoji ali pridobi pravico do nadomestila po juliju letos, se bo pripadajoči del letnega dodatka izplačal v sorazmernem delu glede na datum priznanja pravice skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila. Letni dodatek se v tem primeru izplača v sorazmernem delu, izračunanem glede na čas trajanja pravice do pokojnine ali nadomestila v tem letu, pod pogojem, da oseba v tem letu ni že prejela regresa za letni dopust v celoti.

 

Bojana Kralj Kos

 

Vir: https://www.informiran.si/portal.aspx?content=regres-odgovori

 

 

Oglejte si tudi