Oceni objavo

Policijska kronika – april 2024

2. 4. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju velike tatvine (vloma), in sicer so znani storilci vlomili v prostore Kmetijske zadruge Polzela ter v njih poškodovali inventar ter odtujili določene izdelke. Neznane storilce smo policisti obravnavali, zoper njih pa sledi kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo Celje.

2. 4. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju povzročitve splošne nevarnosti, in sicer je za zdaj še neznani storilec zanetil požar v kletnih prostorih stanovanjskega bloka na Glavnem trgu, kjer so požar pogasili okoliški gasilci. Policisti še zbiramo obvestila v zvezi z izsleditvijo storilca in bomo po koncu preiskave na Okrožno državno tožilstvo Celje podali kazensko ovadbo.

3. 4. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju grožnje v Andražu nad Polzelo, in sicer je neznani storilec oškodovancu zagrozil z napadom na življenje ali telo. Policisti bomo po koncu preiskave na Okrožno državno tožilstvo Celje podali kazensko ovadbo.

4. 4. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v stanovanjsko hišo v Podvinu pri Polzeli, in sicer je neznani storilec na silo s primernim orodjem poskušal vstopiti v stanovanjsko hišo, kar pa mu ni uspelo. Zoper neznanega storilca bomo policisti PP Žalec po koncu preiskave na Okrožno državno tožilstvo Celje podali kazensko ovadbo.

Na območju Občine Polzela se je v mesecu aprilu zgodilo tudi pet prometnih nesreč, in sicer dve z lahko telesno poškodbo, ena z udeležbo divje živali na območju Andraža nad Polzelo, druge pa z materialno škodo.

V mesecu aprilu smo bili policisti PP Žalec obveščeni tudi o treh kršitvah javnega reda in miru na območju Občine Polzela, in sicer je bil v dveh primerih kršiteljema izdan plačilni nalog, v enem primeru pa je bilo kršitelju izrečeno opozorilo zaradi glasne glasbe.

V mesecu aprilu smo policisti PP Žalec obravnavali tudi požar v silosu na Polzeli. Policisti bomo po zbranih obvestilih napisali poročilo na Okrožno državno tožilstvo Celje.

Drugih varnostno problematičnih dogodkov policisti PP Žalec na območju Občine Polzela v mesecu aprilu nismo obravnavali.

Ker se z lepim vremenom začnejo tudi vožnje z raznimi enoslednimi vozili, predvsem tudi z motornimi kolesi, vam policisti v nadaljevanju podajamo nekaj informacij.

Motoristi spadajo med bolj ogrožene skupine udeležencev, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč. Policisti zato motoristom svetujemo izjemno previdnost in strpnost, prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti ter uporabo zaščitne čelade in druge opreme. Varnost motoristov je pomembno povezana z njihovim ravnanjem, saj statistični podatki kažejo, da so v več kot polovici prometnih nesreč povzročitelji motoristi: pomembno je, da upoštevajo omejitve hitrosti, poskrbijo za vidnost ter uporabljajo zaščitno opremo in čelado. Prav tako pa ozaveščamo voznike drugih motornih vozil, avtomobilov, da se zavedajo ranljivosti motoristov, da so dodatno previdni in se večkrat prepričajo, da ne izsilijo prednosti (zaprejo poti) motoristom, da so do njih uvidevni in pozorni nanje.

Tuje študije kažejo, da motoristi pogosteje vozijo motor zaradi užitka v vožnji in zaradi zabave, kot način preživljanja prostega časa v primerjavi z drugimi vozniki (avtomobili, tovorni promet), ampak še vedno se morajo zavedati svoje ranljivosti in zato pojdite na motor z glavo, saj nesreča spremlja prepogumne.

Pred začetkom nove sezone motoriste opozarjamo, naj bodo skrajno previdni. Spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zato je dodatna previdna vožnja nujna. Poleg tega je zaradi zime na vozišču veliko udarnih jam in veliko peska od zimskega posipa. Vožnjo prilagodite svojim sposobnostim obvladovanja motorja, ki najverjetneje niso na ravni lanske jeseni. Pred daljšo vožnjo zato opravite tudi krajšo osvežitveno kondicijsko vožnjo.

Na pot se odpravite spočiti, pred vsako vožnjo pa preverite stanje svojega jeklenega konjička ali kolesa. Vsi moramo pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati tudi nenavadne okoliščine, v katerih moramo hitro odreagirati. Zaradi morebitnega zaviranja voznika pred vami obdržite ustrezno varnostno razdaljo.

Še posebej svetujemo, da bodite čim bolj vidni, predvsem z nošenjem odsevnih oblačil svetlih barv. Prav tako pa je pomembno, da imate motoristi vedno prižgane luči. Naj začetek motoristične sezone ne pomeni sproščanja adrenalina, preizkusa zmogljivosti motornega kolesa in svojih sposobnosti na cesti, ampak naj bo to predvsem varno uživanje v vožnji.

Jakob Udrih

Oglejte si tudi