Oceni objavo

»Gasilci prostovoljno vstopimo. Potem pa nismo več prostovoljci, ampak moramo spoštovati pravila.«

Na dan dviga kongresne zastave v sredo, 13. septembra 2023, je bil v Kulturnem domu Braslovče v organizaciji Gasilske zveze Žalec in Medobčinske splošne knjižnice Žalec pogovor z naslovom Vrednote prostovoljnega gasilstva na Slovenskem. Dogodek je potekal v sklopu spremljajočih prireditev 18. Kongresa Gasilske zveze Slovenije, ki bo 6. in 7. oktobra 2023 v Žalcu pod geslom Odgovorno, načelno in srčno za varnost vseh.

Sogovorniki Jolande Železnik, direktorice Medobčinske splošne knjižnice Žalec, so bili Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, in Franci Naraks, častni poveljnik Gasilske zveze Žalec. Med mnogimi navzočimi sta bila tudi župan Občine Braslovče Tomaž Žohar in predsednik sveta Savinjsko-Šaleške regije Brane Verk.

Beseda je tekla sproščeno, predstavljenih pa je bilo tudi nekaj literarnih prispevkov, ki so prispeli na likovno-literarni natečaj, na katerem so sodelovali otroci iz vrtcev in šol Spodnje Savinjske doline. Na natečaj je skupno prispelo 31 literarnih izdelkov in več kot 150 likovnih izdelkov. Pogovarjali smo se predvsem o vrednotah, kar je nekaj, čemur nekdo priznava veliko načelno vrednost in temu zato daje prednost.

Med drugim smo slišali, da odnosi med gasilci temeljijo na tovarištvu, medsebojnem spoštovanju, hierarhičnem redu, pomoči, strpnosti, iskrenosti, zaupanju, dostojanstvu … Gasilcem so skupni vztrajnost, marljivost, delovna vnema in navdušenje za delo, zaupanje, pozitiven odnos do sebe in okolice, razgledanost, izobraženost, usposobljenost za delo, strokovnost, odprtost, prijaznost, potrpljenje, pripravljenost se izpostaviti in tvegati … Njihovo vodilo je Kodeks etike prostovoljnega gasilstva. Med člani društev vlada močno zaupanje, sodelovanje in povezovanje. Zavedajo se, da je vsak posameznik ključen za uspeh društva. Tradicija, množičnost, humanost in strokovnost so značilnosti gasilskih organizacij, ki so v Sloveniji zelo pomembne, a morda prepogosto za koga samoumevne organizacije.

»Gasilci prostovoljno vstopimo. Potem pa nismo več prostovoljci, ampak moramo spoštovati pravila,« je povedal poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. To preprosto, a izjemno pomembno sporočilo opominja, da ko se nekdo odloči postati del gasilske družine, sprejme tudi odgovornosti in obveznosti, ki prihajajo z njo. Spoštovanje pravil in hierarhije je ključno, saj omogoča, da gasilci delujejo usklajeno in varno ter zagotavljajo pomoč v najbolj kritičnih trenutkih.

Spregovorili smo še o težkih preizkušnjah zadnjih dveh let: požaru na Krasu in letošnjih poplavah. Pa o lanski olimpijadi in številnih drugih aktivnostih, ki povezujejo in motivirajo.

Ob zaključku je zbrane nagovoril predsednik Gasilske zveze Žalec Milan Pustoslemšek in se vsem sodelujočim prijazno zahvalil.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!« smo se poslovili.

 

 

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi