Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Demenci prijazna točka v Domu upokojencev Polzela

Demenca je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, spodobnosti govornega izražana in presoje. Je zagotovo ena najbolj razširjenih bolezni sodobnega časa in napovedi kažejo, da naj bi se zaradi staranja prebivalstva v prihodnjih 20 letih  število obolelih celo podvojilo.

V Domu upokojencev Polzela se zavedamo problematike širjenja te bolezni, ki pa ne prizadene zgolj bolnika, ampak tudi njegovo bližnjo in širšo okolico. Bolniki se namreč ne zmorejo prilagajati okolici, zato se mora okolica prilagajati njim. Da pa bi lahko svojci in drugi, ki se pri svojem vsakodnevnem delu srečujejo z osebami z demenco, pravilno ravnali, potrebujejo dovolj znanja s tega področja. Društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija je v ta namen pričel s programom demenci prijaznih točk, pod geslom »Živeti z demenco v demenci prijaznem okolju«. Tudi v Domu upokojencev Polzela smo podprli projekt in 8. maja letos odprli demenci prijazno točko, kjer lahko tako bolniki, kot ostali dobijo nasvet, informacijo in pomoč.

V septembru – svetovnem mesecu Alzheimerjeve bolezni, sodelujemo tudi pri projektu »Sprehod za spomin«, ki je namenjen ozaveščanju o demenci. K sodelovanju pri projektu smo poleg stanovalcev, svojcev in zaposlenih, povabili tudi prostovoljce iz okolice, ki so se na povabilo odzvali v velikem številu.

7. oktobra 2019 ob 17. uri pa v kavarni Še-nek kafe pripravljamo tudi Alzheimer cafe pod naslovom Demenca: prepoznavanje in vloga komunikacije. Predavala bo diplomirana medicinska sestra, Tonica Golobič. Alzheimer cafe lahko definiramo kot neformalna srečanja vseh tistih, ki se soočajo z demenco oz. Alzheimerjevo boleznijo. Osnovni namen je medsebojno podpiranje, pridobivanje samozavesti in spretnosti za vsakdanje življenje z Alzheimerjevo boleznijo. Vljudno vas vabimo, da se dogodka udeležite, saj lahko prihodnost, ki si jo želimo, polepšamo le skupaj.

Za zaključek pa še napotek pokojnega dr. Aleša Kogoja: »V središču naj bo človek in ne bolezen. Zato bodimo strpni in prijazni. Vzemimo si čas za jasen in enostaven pogovor. Pristopimo počasi in prijazno, dotaknimo se osebe, ne prepričujmo je v nekaj, česar ne dojame. Vključimo se v skupino za samopomoč. Prebirajmo literaturo, bodimo aktivni.«

 

                                                                                   Katja Tomažič

Oglejte si tudi