Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 22.10.2017

oblačno
Popoldne bo oblačno, padavine se bodo razširile nad vso državo. Predvsem v južni Sloveniji bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Zapihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo proti večeru spustila do nadmorske višine okoli 1200 m, v noči na ponedeljek pa lahko ponekod tudi pod 1000 m. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem do 18 stopinj C.
7°C | 15°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 12°C
torek, 24.10.2017
9°C | 15°C
sreda, 25.10.2017
4°C | 16°C
četrtek, 26.10.2017
5°C | 22°C
Opozorila
Nedelja, 22.10.2017 ob 11h
Danes popoldne bo na Primorskem zapihala zmerna do močna burja. Na izpostavljenih mestih bodo najmočnejši sunki vetra dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Že v drugi polovici noči na ponedeljek bo hitro slabela.
7°C
15°C
oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura Umetnost

Glina in izdelki


DRUŠTVA, UMETNOST

| |
26.04.2015      9:53
A A

Glina in izdelki



kotel
kotel
Deli:

Iz gline lahko nastane marsikaj! Glina je po vsem svojem izvoru razkrojena kamnina in ima glede na nahajališča različno sestavo. Glina je sestavljena iz ilovice (vezivo) in peska (polnilo), ki nastopa v različnih velikostih. Od sestave je odvisno, zakaj jo bomo uporabljali. Najpogostejši glini sta rdeča in bela glina, poznamo pa več različnih vrst gline (rdeča, rjava, bela, rumena, siva, zelena in z modrikastim odtenkom). Klasična glina (majolika), ki sem jo našel doma v čretu, je sive in zelene barve, je homogena in fine teksture. V glino za večje artikle mešamo šamot. Šamot so drobci fino mlete rdeče gline in ga je v glini običajno 20-40% . V glino se mešajo še drugi vezni materiali, kot so: Slama, seno, žitni oluščki (pleve), smrekove iglice, žagovina (izolacija), kremen, siga in kalcit (črepinje). Kuhanje in pečenje v glinenih posodah je eden najstarejših in hkrati najbolj naravnih načinov priprave hrane. Glina, ki kot material predstavlja živo zemljo, je polna zdravilnih snovi in mineralov, ki v času kuhanja prehajajo tudi v hrano.

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI KERAMIČARSTVO, DUŠAN ZALOŽNIK S.P.? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!