Oceni objavo

Dejavnosti OO borcev za vrednote NOB Oplotnica

Na Boču, Pri Treh žebljih, Menini


Člani OO borcev za vrednote NOB Oplotnica vestno izpolnjujemo programske naloge. Predvsem moram izpostaviti, da se udeležujemo prireditev in  spominskih srečanj, ki jih organizira Združenje  Slovenska Bistrica, katerega del smo tudi Oplotničani.

Šarhov pohod v obliki, kakršnega smo se udeleževali vrsto let ob koncu aprila , je odpadel, ni pa odpadla slovesnost pri samem spomeniku na poslednjem bojišču bataljona. Prišli so Rušani, svojci in potomci več padlih borcev, člani njihove organizacije, in se poklonili spominu legendarnega bataljona. Poleg smo bili tudi člani naše organizacije.

Kar množično smo se udeležili spominske slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju na Boču, 27.aprila. Kljub slabemu vremenu je bilo lepo ob pogledu na množico različnih zastav in uniform. Vojaških, veteranskih in iz vrst civilne družbe.

Seveda moram omeniti, da smo v res slabem vremenu izpeljali našo osrednjo prireditev ob občinskem prazniku. Obuditev spomina na pomembno tiskarno- Tehnika Mernik.  O dogodku sem že pisala. Dodajam podatek, da je tokrat osem obiskovalcev  prireditve bilo prvič na terenu, kjer se je takrat dobesedno pisala zgodovina. Tudi to je nekaj!

In še zadnji dogodek. Menina planina. Bolj planota in danes bogato obiskan prekrasen svet z imenitnim zrakom in dišečimi planinskimi pašniki. Med skalnim svetom se bohotijo jagode, dišeča materina dušica, šenjanževka…

Nekoč, točno, med februarjem in marcem 1945 pa je tu kraljevala huda zima, kakršnih ni več. In tu je bila v zadnjih izdihljajih 2.svetovna vojna. Zidanškova brigada, s komandantom Francem Severjem – Franto, je bila obkoljena. A Franta ni obupal. S pomočjo domačinov in neizmernim pogumom so se borci rešili iz obroča. Veličastni spomini na pogum, tovarištvo in strahote, ki so se dogajale. Med borci na Menini so bili tudi Oplotničani. Spomin nanje ohranjamo z vsakoletno prisotnostjo na prireditvi. Tudi letos.

Oglejte si tudi