Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Spominski obisk grobišč, obeležij in krajev

Minuli teden smo člani organov OO borcev za vrednote NOB Oplotnica obiskali grobove, spominska obeležja in nekatere lokacije v naši občini, ki imajo poseben zgodovinski pomen za našo organizacijo. Bil je to poseben obisk - bil je izraz hvaležnosti in spoštovanja do herojev tedanjega časa, ki so se podali v boj za svobodo, za domovino, za Slovenijo, seveda v drugih okoliščinah in drugih zgodovinskih razmerah.
 Pot nas je najprej vodila na oplotniško pokopališče. Tu  organizacija skrbi za tri partizanske grobove, v katerih počivajo 4 ubiti partizani, ki so padli v naši okolici. Dva sta bila domačina, dva pa s Koroške. Po ozki in strmi cesti po Lačni Gori smo se peljali  proti Cezlaku. V bližini kmetije Juršnik je 9.maja, zadnji dan vojne, umikajoča sovražna vojska ustrelila dva partizana. Njima v spomin je postavljeno obeležje. Na križpotju za Cezlak smo zavili desno za Kebelj. Ustavili smo na pokopališču in poiskali grobova obeh Višičev iz Kota, ki so ju v mesecu marcu 1945 Nemci ustrelili v gozdu pod cesto za Cezlak. Domači so ju po koncu vojne prenesli v domača grobova, oplotniška organizacija pa je v bližini kraja njune smrti postavila spominsko obeležje. Spustili smo se nazaj v dolino in se obrnili proti Cezlaku, prešli potok Oplotniščico in se ponovno povzpeli navkreber, proti Koritnemu, od tu pa še više, v vas Božje. Ob koncu vasi, kjer cesta vodi na vzhod proti Lukanji, že od leta 1944 počiva primorski partizan. Kjer je pokopan, je bil tudi ustreljen. Za zadnje počivališče so poskrbeli domačini, ki to častno funkcijo opravljajo še danes.

Na poti v dolino smo obiskali še obeležje partizanski tiskarni Tehnika Mernik, v čast prazniku zataknili zastavico in se odpeljali proti Malahorni. Zadnji postanek je bil pri spomeniku, ki pripoveduje o spopadu tik pred koncem vojne. 

Oglejte si tudi