Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

KAJ JE KORONA VIRUS IN PREVENTIVNI UKREPI ZA OBČANE

Kaj pomeni SARS-Cov-2 in COVID-19?

Mednarodna komisija za taksonomijo virusov je 11. februarja 2020 novi koronavirus, ki so ga prvič izolirali v mestu Wuhan na Kitajskem, poimenovala SARS-CoV-2 (ang. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2). Kot že ime pove, je virus soroden virusu SARS iz leta 2002, vendar ne gre za isti virus.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je 11. februarja 2020 naznanila uradno ime bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, prvič identificiran v mestu Wuhan na Kitajskem. Novo ime je COVID-19 (»CO« - corona, »VI« - virus, »D« - disease (bolezen)).

 

Kje je izvor SARS-Cov-2 in kako se širi?

Strokovnjaki domnevajo, da novi koronavirus izvira iz netopirjev, od koder se je preko druge živali gostiteljice (najverjetneje pangolin – vrsta luskavca) prenesel na ljudi, ki so bili v tesnem stiku s temi živalmi. Večina kasnejših prenosov je neposredno s človeka na človeka.

Koronavirusi se prenašajo z okužene osebe na tesne kontakte s kapljicami (kašljanje, kihanje) in kontaktno s kontaminiranimi rokami, predmeti, površinami.  

 

Kako dolgo lahko koronavirus preživi na površinah?

Glede na poročila SZO še ni povsem znano kako dolgo SARS-CoV-2 preživi na površinah, a kot kaže se obnaša kot ostali koronavirusi. Raziskave kažejo, da koronavirusi (tudi SARS-CoV-2) preživijo na površinah nekaj ur do več dni, zato sta za zamejevanje izbruhov zelo pomembna higiena rok in redno čiščenje površin. Čas preživetja se spreminja v odvisnosti od pogojev (vrsta površine, temperatura okolja, vlažnost okolja, ipd.).

 

Kako dolga je inkubacijska doba?

Čas med izpostavljenostjo virusu in med pojavom simptomov je v večjem deležu bolnikov od 5 do 6 dni, čeprav je lahko med 2 in 14 dnevi, zato se priporoča 14-dnevna samoizolacija ali karantena pri osebah, ki bi lahko bile izpostavljene virusu.

 

Ali se virus prenaša z osebe, ki nima simptomov bolezni?

Še vedno ni z gotovostjo znano kdaj postane okužena oseba infektivna oz. ali je možen prenos virusa z okužene osebe brez simptomov, a do sedaj znani podatki kažejo, da se je velika večina prenosov z osebe na osebo zgodila z okuženih oseb, ki so imele simptome.

 

Kako dolgo traja bolezen?

Trajanje obolenja je odvisno od obolele osebe. Blagi simptomi pri drugače zdravi osebi lahko minejo v nekaj dneh. Podobno kot pri gripi bo bolezen trajala dlje in bodo težave hujše pri osebah, ki imajo pridružene bolezni (bolezni srca in žil, sladkorna bolezen, ipd.) in okrevanje

bo trajalo dlje (lahko več tednov). Pri deležu bolnikov z zelo hudo obliko bolezni, se le-ta lahko konča s smrtjo.

 

Ali je SARS-CoV-2 podoben virusu SARS in sezonski gripi?

SARS-CoV-2 je genetsko tesno povezan z virusom SARS in čeprav podatke o novem koronavirusu še vedno zbiramo, se med njima kažejo razlike. SARS se je pojavil leta 2002 v 33 državah in zbolelo je več kot 8000 ljudi, smrtnost je bila 10%. O primerih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2 poročajo že iz 50 držav (podatek 27.2.2020) in trenutno število primerov je 82.446. Večina primerov je še vedno na Kitajskem (78.497). Čeprav še ni končnega podatka o smrtnosti, pa podatki kažejo na nižjo smrtnost kot pri SARS. V provinci Hubei, kjer je center izbruha na Kitajskem je trenutno stopnja smrtnosti 4%, v ostalih provincah Kitajske je nižja (0 – 2,7%). Izven Kitajske je stopnja smrtnosti v večini držav nižja (0,3 – 0,7%) ali sploh še ne poročajo o smrtnih primerih. Višjo smrtnost poročajo v Iranu (10,6%), Italiji (2,6%), v Hong Kongu (2,1%), na Japonskem (1,6%).

Čeprav se SARS-CoV-2 tako kot virus influence prenaša s človeka na človeka in so simptomi okužbe pri obeh virusih zelo podobni, pa se ne obnašata enako. V zimskih mesecih lahko za sezonsko influenco zboli do 20% prebivalstva, odvisno od tipov virusov, ki krožijo v sezoni. Glede na podatke SZO 650.000 ljudi letno umre zaradi sezonske gripe ali zapletov povezanih z njo in pribl. 72.000 teh smrti beležimo v Evropski regiji SZO.

 

Ali obstaja zdravilo za zdravljenje COVID-19?

Zdravil za zdravljenje COVID-19 (še) ni, ravno tako ni na voljo cepivo, ki bi ščitilo pred okužbo oz. pred težjim potekom bolezni. Antibiotiki niso zdravilo za zdravljenje virusnih okužb. 

 

PRAVILNO UMIVANJE ROK

 

 

HIGIENA KAŠLJA

 

 

VEČ INFORMACIJ

 

Oglejte si tudi