Logo MojaObčina.si

Mislinja

JUTRI
12°C
-3°C
ČE.
13°C
0°C
Deli
2871

Torkovci tokrat na Brinjevi gori

Rekreativna skupina upokojencev iz Mislinje, ki se je zaradi torkovih vsakomesečnih pohodov poimenovala "torkovci", se je tokrat podala na Brinjevo goro (723 m) nad Prevaljami. Lep sončen dan, ki je že nekoliko dišal po pomladi, nam je pričaral lepo pohodniško doživetje v objemu koroških pogorij.
Z avtobusom smo se popeljali do Prevalj, kjer smo v zaselku Na Fari pričeli svojo pohodniško pot. Zbralo se nas je nekaj nad 30 pohodnikov, v Prevaljah pa so se nam pridružili nekateri naši planinski prijatelji iz Mežiške doline. Še pred tem smo v Ravnah "pobrali" domačina Stanka Borovnika, ki je pripravil in organiziral ta naš pohod.

Na začetku poti smo se vzpenjali po asfaltni poti, ki vodi proti Besnici in Strojni. Naš prvi postanek je bil že v gostišču Hanna, kjer smo se okrepčali z jutranjo kavo,  nato pa se je naša pot usmerila bolj proti severu, kjer smo v daljavi že zagledali naš končni cilj - Brinjevo goro.

Že med potjo smo lahko občudovali Mežiško dolino s Prevaljami, vmes pa smo si ogledovali tudi nekatere urejene koroške kmetije z značilno arhitektonsko zasnovo, kjer ne sme med objekti manjkati tudi koroška kašča.

Preden se povzpne zadnji del poti proti vrhu Brinjeve gore, naletimo na klopco, pri kateri je tudi začetek križevega pota, ki ga postavil prof. Stanko Lodrant. Kaj kmalu smo ugledali tudi cerkvico, posvečeno sv. Kozmi in Damjanu, ki sta zavetnika invalidov, na pročelju cerkve pa je napis: "Dokler boste hodili k nam, boste živi". Ta napis ni slučajno izbran, saj vsi pravijo, da veliko pohodnikov prihaja k tej romarski cerkvici iskat svoje zdravje.

Za nas Mislinjčane je zanimivo, da je malo stran od cerkvice tudi veliko razpelo, delo našega domačina dr. Lojzeta Pogorevca, v cerkvici pa lahko tudi občudujemo sliko "Snemanja Kristusa s križa", ki jo je narisal domačin iz Legna pri Slovenj Gradcu Rotovnik Oskar.

Po obveznem fotografiranju smo še pozvonili za našo odhodnico in se nato spustili nekoliko nižje do lepo urejene kemtije Broman. Tam smo si ogledali preurejeno kaščo, ki ima v kletnih prostorih tudi moštovno klet. Gospodar kmetije nas je pogostil z domačimi dobrotami, poizkusili pa smo tudi odličen sadjevec, po koroško mošt in češnjevo žganje.

V dolino smo se vrnili v smeri Raven na Koroškem, kjer smo se ustavili še na kmečkem turizmu, kjer je bila za nas pripravljena odlična malica.

S tem pohodom smo zaključili zimske pohode torkovcev, poletni pohodi pa se pričnejo že v torek, 7. marca letos, ko bomo po objavljenem programu imeli prvi pohod iz Pake na Graško goro do Mislinje.

Še vedno pa velja, da je potrebno udeležbo za vsak naslednji pohod prijaviti Silvi Sonjak vsaj 3 dni pred načrtovanim pohodom.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!