Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Rekreativci društva upokojencev Mislinja po Meškovi poti

Zadnji letošnji pohod po lažjih planinskih poteh so rekreativci namenili Meškovi poti. Na pot so se podali od cerkve sv. Roka na Selah in jo na koncu od cerkve sv. Neže podaljšali še na Gruberjev vrh (885 m).
Rekreativci DU Mislinja, ki se vsak prvi torek v poletnih mesecih podajo na enega izmed planinskih pohodov, so v letošnjem letu zaključili sezono planinarjenja s petim pohodom po Meškovi poti. Meškovo pot so domačini iz Sel uredili v spomin na znanega slovenskega pisatelja Ksaverja Meška, ki je dolga leta kot duhovnik služboval v fari svetega Roka nad Selami. Tam je tudi zaključil svojo bogato življenjsko pot.

 

Na pokopališču ob cerkvi je njegov grob, pohodniki pa si na začetku poti lahko ogledajo še notranjščino cerkve in župnišča, kjer je urejen njegov spominski muzej. Pot se od domače cerkve spušča po lokalnih in gozdnih poteh, dokler ne prečkamo medkrajevno cesto Slovenj Gradec - Kotlje in se nato ob številnih lepo urejenih kmetijah povzpnemo do cerkve sv. Neže. Ta cerkev je nekaj posebnega, ker je zgrajena v globeli, medtem ko je večina cerkva na hribovitih območjih grajena na vrhovih teh gora.

 

V skupini pohodnikov nas je bilo tokrat 35 udeležencev. Po sicer slabše markirani poti nas je vodil domačin, sicer tudi vsestranski planinec, Gruber Peter. Kljub temu, da na začetku ni bilo predvideno, da bi podaljšali tradicionalno Meškovo pot še na Gruberjev vrh, smo se odločili, da se povzpnemo še na ta znameniti vrh, ki je že na območju občine Dravograd.

 

Na vrhu je lepo oblikovana kapela, kjer imajo domačini vsako leto tudi srečanja, skupaj pa darujejo tudi sveto mašo. Od svete Neže do vrha je vsega 45 minut hoje, za vrnitev do prijazne gostilne, ki nosi prav tako ime gostišče Neža in je tik nad cerkvijo, pa smo potrebovali še pol ure hoje.

 

V gostišču so nam pripravili okusno malico, nato pa smo se okrepčani v lepem sončnem vremenu vrnili do gostišča Ott na Selah, od koder so nas šoferji s kombiji popeljali nazaj v domače kraje.

 

Program pohodov za prihodnje leto je že nared, prejeli so ga vsi pohodniki, bo pa tudi objavljen na stenskem koledarju Društva upokojencev Mislinja.

 

Oglejte si tudi