Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost pri Treh žebljih

Nekatere občine, ki imajo svoja območja v neposredni bližini prizorišča poslednje bitke Pohorskega bataljona, ZB NOB Maribor, ZB NOB Slovenska Bistrica in Ruše, ZVVS, ZS in PD Ruše v sodelovanju s slovensko vojsko so tudi letos pripravile spominsko slovesnost ob spomeniku padlim borcem Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici.
Vsakoletni organizatorji spominske slovesnosti na prizorišču, kjer je bil svojo poslednjo bitko Pohorski bataljon, so se tudi letos potrudili in pripravili komemoracijo, ki se je iz leta v leto udeležuje več pohodnikov.

 

Minilo je že 72 let, odkar je v neenaki bitki pri Treh žebljih padlo 69 borcev tega bataljona. Organizatorji se vsako leto potrudijo in organizirajo spominsko slovesnost in na ta način ohranjajo spomin na to herojsko dejanje v drugi svetovni vojni. 

 

Številni avtobusi, kombiji in osebna vozila so pripeljala udeležence do parkirišča pri planinskem domu Osankarica, od tam pa so se udeleženci v nepretrganih kolonah odpravili na prizorišče boja.

 

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, med pomembnejšimi gosti in politiki pa smo zasledili tudi veliko županov sosednjih občin, ministra za kmetijstvo Židana, Alenko Bratušek, prisoten pa je bil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je ob spomeniku padlim borcem položil žalni venec.

 

Sledila so polaganja vencev s strani občin in drugih organizacij, v kulturnem programu pa so se predstavili učenci osnovne šole in moški pevski zbor, ki je zapel nekaj partizanskih pesmi.

 

Dr. Milan Brglez je v svojem nagovoru  poudaril pomen ohranjanja spominov na herojska dejanja partizanov v času druge svetovne vojne in ob tem spomnil, da brez organiziranega odpora proti okupatorju v drugi svetovni vojni tudi kasnejša osamosvojitev  Slovenije ne bi bila mogoča, zato moramo biti toliko bolj hvaležni tistim, ki so žrtvovali svoja življenja, da lahko danes živimo v svobodni in samostojni državi.

 

Danes nam manjka prav tista enotnost, solidarnost in pripadnost, ki smo ji bili priča  pri borcih Pohorskega bataljona, je menil dr. Brglez v svojem nagovoru.

 

Iz naše občine se je z avtobusom odpeljalo na prireditev preko 50 udeležencev. Delegacija, v kateri so sodelovali predstavnik občine, PD Mislinja in ZB NOB Mislinja, je ob spomeniku položila žalni venec. Žal se tokrat spominske slovesnosti ni mogel udeležiti župan Franc Šilak, saj mu zaenkrat zdravstveno stanje ne dovoljuje večjih fizičnih naporov.

 

Po končani slovesnosti smo se za nekaj časa ustavili še v Vitanju, nato pa se v večernih urah vrnili nazaj v Mislinjo.

 

Oglejte si tudi