Oceni objavo

Nacionalni inštitut za javno zdravje podaja ključne ugotovitve glede kazalnikov zdravja v naši občini

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na svojih spletnih straneh objavil statistične podatke o zdravstvenem stanju prebivalcev slovenskih občin.

IJZ ugotavlja, da je umrljivost v naši občini med najnižjimi v Sloveniji. Zaradi bolezni srca in ožilja so pri nas zabeležili le 21 smrti, medtem ko je slovensko povprečje 69. Na tem področju je stanje v naši občini veliko boljše celo od stanja v naši upravni enoti in tudi sami regiji.

Prejemanje zdravil za povišan krvni tlak je primerljiv s slovenskim povprečjem, s sladkorno boleznijo pa se zdravi manj ljudi. Nakljub temu, da spadamo v dva vinorodna okoliša, se lahko pohvalimo, da je bolezni, ki so neposredno pripisljive alkoholu, v naši občini manj kot drugje. Pohvalimo se lahko tudi z dobro odzivnostjo občanov v Program Svit in pri Programu Zora in Programu Dora. Izvajanje preventivnih pregledov je pomembno za zgodnje odkrivanje raka.

Da bomo lastnemu zdravju očitno morali posvetiti več pozornosti nakazujejo drugi kazalniki, saj je v naši občini bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 21,1 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 19,4 dni. Obenem so zlomi kolka pri starejših prebivalcih v naši občini bolj pogosti in je potreba po pomoči na domu večja kot drugje po Sloveniji. Čeprav so naši otroci za malenkost »preveč prehranjeni« od povprečja, pa je istočasno »telesni fitnes« naših otrok boljši kot drugje.

Obenem je razveseljiva novica, da je v Občini Miren-Kostanjevica občutno višja prirast prebivalstva kot je slovensko povprečje.

Za več izsledkov sledite tej povezavi: Miren - Kostanjevica | Zdravje v občini | NIJZ .


Vir: NIJZ

Oglejte si tudi