Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

V Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju nova razstava PONOVNO ROJENI

V četrtek 29. 2. 2024 je bila v okviru programa Meseca kulture na Cerju postavljena nova razstava PONOVNO ROJENI, ki je del programa sodelovanja Javnega zavoda Miren Kras z Vojaškim muzejem Slovenske vojske, v okviru katerega želijo obiskovalcem Pomnika braniteljem slovenske zemlje, posebej mlajšim generacijam, ponuditi celovit spomin na  vse dele naše polpretekle zgodovine, ki so na različne načine tlakovali pot slovenskemu narodu do lastne države.

Prav vsako obdobje, vsak kamen na tej poti, je prispeval h končni podobi samostojne, svobodne in varne države Slovenije, ki ima danes svoj prostor na zemljevidu sveta.

Pomnik na Cerju, ta kamniti velikan na zahodnem robu, je trajen poklon vsem, ki so prispevali k izpolnitvi tega velikega cilja – med njimi imajo eno najvidnejših vlog zagotovo partizani. Nova razstava pripoveduje eno od številnih zgodb, ki so jih pisali v obdobju med leti 1941 in 1945.

Leta 2022 je bilo med občino Miren-Kostanjevica, Javnim zavodom Miren Kras in Upravo RS za vojaško dediščino vzpostavljeno sodelovanje, katerega rezultat je že četrta razstava iz bogate zbirke vsebin, s katerimi Vojaški muzej Slovenske vojske ohranja žive najpomembnejše zgodovinske mejnike, povezane z obrambo države, ter preko muzejskih zbirk in razstav posredno izobražuje in usposablja mlajše generacije.

O pomenu sodelovanja z Vojaškim muzejem je na dogodku spregovoril župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar, o poslanstvu muzeja pa slavnostni govornik, njegov načelnik in podpolkovnik Marko Hlastec.

Vsebino razstave Ponovno rojeni, ki govori o razmerju med partizani in zavezniki, o  reševanju zavezniških letalcev in partizanskih letališčih v Beli krajini, kamor so zavezniki dostavljali ali odmetavali pomoč partizanskemu gibanju v opremi, oborožitvi, hrani... od tam naprej pa na zdravljenje v Italijo odvažali ranjence in rešene zavezniške letalce in ostale vojake, je navzočim predstavil soavtor, dr. Blaž Torkar.

Večer je z glasbo oplemenitil kvartet klarinetov z basistom in tolkalcem iz Orkestra Slovenske vojske, ki je zaključil z nepogrešljivim Simonittijevim Vstajenjem Primorske.

Razstava, postavljena v 3. in 4. nadstropje Pomnika, bo na ogled do maja 2024.

 

Javni zavod Miren Kras

Foto: JRP Studio, Jasmina Putnik

Oglejte si tudi