Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Pohod po poteh, ki jih je ločevala meja

Na nedeljo pred božičem se tradicionalno zberemo pri starem »pču« pri Grabcu v Mirnu. S pohodom prijateljstva se spomnimo dneva, ko je Miren in sosednje vasi čez mejo, meja prenehala ločevati. 

Ker so v tem času dnevi zelo kratki, v roke vzamemo bakle, ki nam razsvetlijo pot. Ponavadi nas tudi malo pogrejejo, a letos zaradi mile zime in višjih temperatur to res ni bilo potrebno.

Prvi je baklo prižgal župan občine Miren – Kostanjevica, gospod Mauricij Humar, za njim pa vseh 140 pohodnikov. Že smo bili na poti proti Staremu mestu, nadaljevali mimo šole, do občinske stavbe, čez nov mirenski most desno ob reki Vipavi, preko mosta, mimo marketa, spet do občine in še enkrat čez nov most. Po »Delah« smo prišli na italijansko stran v Rupo, kjer smo na glavni cesti v spremstvu italijanskih policistov prečkali reko Vipavo in zavili levo h Grabcu. Člani nove KS Miren in žene iz Društva žena Miren – Orehovlje so nas postregli z joto s klobaso, toplim čajem in kuhanim vinom.

Prijetno druženje s sovaščani, sosedi, tudi s prijatelji z druge strani meje, predstavlja lep uvod v praznične dni.

Pohod prijateljstva pripravljamo KD Stanko Vuk Miren – Orehovlje v sodelovanju s KS Miren in ob pomoči Društva žena Miren – Orehovlje.

Dobimo se ob letu osorej, torej, ob istem času, na istem mestu!

Oglejte si tudi