Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

TRADICIONALNI POHOD PRIJATELJSTVA

Vsako leto se na nedeljo pred božičem ob 17h zberemo v Mirnu pri Grabcu, da se s pohodom prijateljstva spomnimo dneva, ko je meja prenehala ločevati Miren in sosednje vasi v Italiji. Prvi pohod smo izvedli že pred osmimi leti, tj. 21. decembra 2007. Ker je pohod v zimskem času in so dnevi zelo kratki, vzamemo v roke bakle, da nam razsvetlijo pot, včasih nas tudi malo pogrejejo.

Letos je prvi baklo prižgal župan občine Miren - Kostanjevica, gospod Mauricij Humar, za njim pa vsi ostali. In že smo bili na poti proti Staremu mestu. Pot smo nadaljevali mimo šole do občinske stavbe, nato čez nov mirenski most do okrepčevalnice Adria. Tu so nas prijazni fantje postregli s toplim čajem. Najbolj premraženi so vanj dodali še kaj »močnega«.
Kdor si še ni ogledal božično-novoletnega sejma, je postanek lahko izkoristil tudi za nakup izdelkov na stojnicah. Pot nas je peljala preko mosta čez Vipavo, mimo marketa, spet do občine in še enkrat čez nov most. Po Delah smo prišli na italijansko stran v Rupo, kjer smo na glavni cesti v spremstvu italijanskih policistov prečkali reko Vipavo in zavili levo h Grabcu. Izvrstni kuharji OŠ Miren so nas postregli s slastno joto s klobaso ali »krodeginom«, pridne žene iz Društva žena Miren - Orehovlje pa s toplim čajem in kuhanim vinom.

Sledilo je prijetno druženje, ki predstavlja prijazen uvod v praznične dni.

Pohod prijateljstva pripravljamo KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje v sodelovanju s KS Miren in ob pomoči Društva žena Miren - Orehovlje.

Dobimo se ob letu osorej, torej ob istem času in na istem mestu.

Sonja Cijan

 

Oglejte si tudi