Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Uspešen nastop Primorcev na rallyju v Čedadu

Posadka ŠD Gas Kras Janko Čebron in Andrej Kavčič je z avtomobilom Mitsubishi Lancer Evo9 minuli konec tedna uspešno nastopila na slovitem rallyju Friuli – Alpi Orientali v sosednji Furlaniji Julijski krajini. V cilju je voznik iz Batuj s svojim sovoznikom slavil v svojem tekmovalnem razredu N4 in v skupni uvrstitvi osvojila 21.mesto, a dirka ni potekala tako gladko, kot kažejo izidi na posameznih hitrostnih preizkušnjah.
Slovita dirka v sosednji italijanski pokrajini ima bogato zgodovino. V teh časih pa se je organizator moral, tako kot mnogi drugi, prilagoditi specifičnemu položaju in je tekmovanje nekoliko skrajšal na en tekmovalni dan v soboto , 21. avgusta. Vseeno je bi rally zelo zahteven s celotno dolžino skoraj 275 km. Skupno 6 hitrostnih preizkušenj, 3 različne, ki so jih posadke prevozila po dvakrat, je bilo dolgih dobrih 98 km. Ker so ceste na drugi strani zahodne meje povsem drugačne od naših, tako po konfiguraciji kot po oprijemu asfalta, je bilo to tekmovanje od nekdaj velik izziv za slovenske voznike rallyja. Tako sta se ga letos prvič lotila tudi člana ekipe Gas Kras Racing Team Janko Čebron kot voznik in Andrej Kavčič kot sovoznik.

 Nastopila sta z Mitsubishijem Lancerjem Evo9, ki ga Janko uporablja že kar nekaj sezon in ga zelo dobro pozna. Avtomobil sicer ni najnovejši, a je še vedno dovolj zmogljiv in omogoča doseganje zelo dobrih rezultatov. Priprave so potekale nemoteno in tudi sam začetek tekmovanje je bil brez posebnosti. Janko Čebron in Andrej Kavčič sta dosegla najhitrejši čas v svojem tekmovalnem razredu N4 že na prvi HP in bila suverena tudi v nadaljevanju. Skupno sta se vozila med 21. in 26. mestom. Glede na dejstvo, da je na tekmovanju nastopilo kar 21 dirkalnikov bistveno zmogljivejšega razreda R5 in, da je bil to njun prvi nastop na tej zahtevni dirki, so bili izidi celo nad pričakovanji. Najhitrejša v razredu N4 sta bila na prav vseh hitrostnih preizkušnjah in njuna zmaga je bila suverena, čeprav ni veliko manjkalo, da cilja sploh ne bi dosegla.

 V popoldanskem delu rallyja je na njunem dirkalniku pričela nagajati sklopka. V začetku rahlo drsenje ni povzročalo resnih težav, na zadnji hitrostni preizkušnji pa Janko ni smel več močneje pritiskati na stopalko plina. Grozilo je, da avtomobil ne bo zdržal, a sta vendarle uspela pripeljati do cilja dirke. Zasluženo sta na ciljnem odru v Čedadu, v okolici katerega je rally potekal, nato prejela pokale za zmago v tekmovalnem razredu N4. Janko Čebron je povedal, da se je potrebno zahvaliti spremljevalni ekipi mehanikov za požrtvovalno in odlično opravljeno delo že v pripravah na rally in posebej med samim tekmovanjem, saj brez njihove pomoči ne bi uspela doseči takega rezultata. Hitri voznik iz Batuj je že zdaj prepričan, da se bo na rally v sosednji Furlaniji vrnil tudi prihodnje leto, zdaj pa je njegova pozornost že usmerjena v naslednje tekmovanje za DP Slovenije, ko bo drugi konec septembra na vrsti rally v Novi Gorici.  

 VK

Oglejte si tudi