Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
PON.
27°C
7°C
Oceni objavo

SLOVO OD EVSTAHIJA PREGLJA - POBUDNIK IN SNOVALEC POMNIKA NA CERJU

V 96. letu starosti se je od nas poslovil Evstahij Pregelj, gradbenik, zaveden Slovenec in domoljub.

Poznan predvsem kot pobudnik za postavitev pomnika tigrovcem na Velikem Cerju. Evstahij Pregelj, gradbeni tehnik je kot član društva TIGR Primorske bil avtor in soavtor tudi drugih spominskih obeležij, ki jih je društvo začelo postavljati tigrovcem in drugim primorskim domoljubom (Nanos, Mala Gora nad Ribnico, čedermaci idr.).

Upravni odbor društva je sprejel pobudo in hkrati sklep, naj se pripravi program za postavitev dostojnega spomenika – muzeja TIGR-u in drugim primorskim domoljubom z nazivom Spomenik braniteljem zahodne meje. Naloga je bila zaupana Preglju, ki jo je uspešno izpeljal in je tako ne samo pobudnik spomenika, ampak tudi njegov duhovni oče.

Načrt projekta je nastal v sporazumu s primorskim arhitektom dr. Darkom Likarjem prek spletnega natečaja med primorskimi študenti na arhitekturi v Ljubljani, in sicer kot obrambni stolp, z uradnim nazivom Arhitekturni projekt za osrednji spomenik upora Slovencev in spomenik domoljubni organizaciji TIGR.

Pomnik braniteljem slovenske zemlje - (Pomnik miru) predstavlja, danes eno najmarkantnejših obeležij na območju severne Primorske - je vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo in obiskovalce od blizu in daleč s svojimi vsebinami poučuje o krvavi preteklosti Slovencev in borbi za ohranjanje svobode, slovenske identitete in države. 

Z veliko hvaležnostjo izrekamo poklon pokojnemu Evstahiju Preglju, ki je svoj vizionarski pogled, ideje, zavednost in ljubezen do lastne domovine utelesil v taki stvaritvi kot je POMNIK NA CERJU. Ta bo ostal v večni spomin vsem pobudnikom, graditeljem in braniteljem slovenske zemlje ter (o)pomnik bodočim rodovom o njihovi preteklosti. 

V imenu občine Miren - Kostanjevica, Javnega zavoda Miren Kras izrekamo družini in svojcem iskreno sožalje. 




                               

Oglejte si tudi