Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Regijsko strokovno srečanje šol v Pomniku miru na Cerju

V ponedeljek 15. 1. 2024 se je v konferenčni dvorani Pomnika miru na Cerju odvilo strokovno srečanje šol iz novogoriške regije, vključenih v  razvojni projekt Zavoda RS za šolstvo Varno in spodbudno učno okolje in v mednarodni projekt Living Peace International. V obeh projektih je poudarek na prizadevanjih za mir, dobre medsebojne odnose, mirno reševanje konfliktov, strpnost, sodelovalno klimo.

Posebnost dogodka je bil obisk ustanovitelja in generalnega koordinatorja projekta Living Peace International Carlosa Palme. Navzoče je navdihnil s povzetkom težkih izkušenj, ki jih je doživel kot učitelj v deželah, kjer se otroci vsakodnevno soočajo z grozotami vojn. Zgodbe njegovih takratnih učencev, ki niso poznali pojma miru in blagostanja, so ga spodbudile k ukrepanju in iskanju načinov, kako lahko kot posameznik prispeva k miru v svetu. Tako se je rodila ideja »Kocke miru«, ki z zapisanimi pozitivnimi gesli oz. sporočili spodbuja, osvešča in povezuje ljudi, zlasti otroke in mladostnike, v aktivnem prizadevanju za sožitje, empatijo in širjenje miru na svetu. Do danes je preko projekta Living Peace International kocka miru našla pot v več kot 1700 šolah in 80 mednarodnih organizacijah, v več kot 130 različnih državah. Na srečanju je bilo predstavljenih nekaj izvirnih postavitev kock miru in inovativnih vidikov uporabe le-teh.

Učitelji desetih osnovnih šol od Bovca do Vipave, Gimnazije Nova Gorica ter predstavniki slovenskih šol v Italiji, so ob tej priložnosti na »tržnici idej« izmenjali izkušnje in predstavljali raznolike aktivnosti, ki se izvajajo z učenci in dijaki, pa tudi med kolegi v zbornicah, za dobre odnose in mir.

Aktivnosti v okviru povezovanja šol iz obeh strani meje v projektu Living Peace International so tudi priložnost za obogatitev dogajanja v letu Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Prav Cerje z izjemno lokacijo, veličastno arhitekturo in edinstveno zgodbo zgodovinskih in muzejskih zbirk, ki jih povezuje vrednota miru, ponuja možnost sklepnega dogodka projekta, ki bi se v letu 2025 lahko zaključil s postavitvijo trajnega obeležja – velike Kocke miru.

 

Mariza Škvarč

Foto: Javni zavod Miren Kras

Oglejte si tudi