Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Prostovoljstvo na šoli Bilje

Na podružnični šoli Bilje že vrsto let poteka krožek prostovoljstva, v katerega so vključeni otroci 4. razreda. Tudi v lanskem šolskem letu je 10 otrok: Ajna, Blaž, Eva, Gaja, Matej, Matic, Nejc, Nika, Tine in Vanesa pridno obiskovalo krožek. V 35 urah so izvedeli, kaj pomeni prostovoljstvo in kakšen je njegov pomen. Spoznali so, da si moramo med seboj pomagati, se spoštovati, ne delati razlik med mladimi, starimi, lepimi, grdimi in predvsem drugačnimi. Vsi ljudje si zaslužimo spoštovanje, prijateljstvo in razumevanje. Namen mentorice Lilijane Kavčič je bil, da otroci spoznajo življenje, kakršno je v resnici.

V sodelovanju s Krajevnim odborom Rdečega križa (KORK) Bilje so vsi otroci iz šole Bilje lani oktobra zbirali pomoč za begunce. V decembru pa je deseterica obiskala Hišo dobre volje v Mirnu, kjer preživljajo dneve starejši občani. Tam so jih seznanili, kaj se v hiši dogaja. Mali prostovoljci so bili navdušeni in so obiskovalce Hiše povabili na obisk v šolo Bilje. To se je zgodilo v maju in obakrat je bilo druženje zelo prijetno in veselo. Za dan žena so presenetili Štefanijo Čuk. Druženje je bilo zelo veselo, otroci so peli, plesali, Matej pa je igral na harmoniko. Gospa Štefanija jim je povedala, kakšna je bila šola nekoč. Obisk je bil za vse zelo prijeten. V maju so mali prostovoljci obiskali še Cirius Vipava. To druženje je bilo zelo poučno in lepo. Spoznali so, da smo vsi ljudje enaki, pa čeprav malo drugačni in da se znamo skupaj zabavati in družiti.

Glavni in najpomembnejši  dogodek v minulem šolskem letu pa je bila udeležba na prireditvi Prostovoljec leta na Brdu pri Kranju. Mladinski svet Slovenije je pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja razglasil najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2015. Z velikim veseljem so se odzvali vabilu. Vsi so bili slovesno »uštimani » in so se obnašali kot odrasli prostovoljci. Najpomembnejši trenutek prireditve je bil, ko so prejeli priznanje Prostovoljec leta 2015. Po prireditvi so otroci veselo pokramljali in se slikali s predsednikom in soprogo. Zahvala za vse, kar so otroci doživeli v sklopu krožka, gre mentorici Lilijani Kavčič in ostalim učiteljicam šole Bilje, županu Mauriciju Humarju in predstavnikom Občine Miren-Kostanjevica ter KORK Bilje. Upamo, da se bo to sodelovanje nadaljevalo, kajti naši otroci morajo vedeti, da so dragoceni, in pričakujemo, da bodo nadaljevali naše delo. Kajti prostovoljstvo spreminja svet na bolje.

 
Boža Silva Marega

Otroci so povedali :

Eva: Najlepše mi je bilo na Brdu. Rada sodelujem v krožku, ker pomagamo ljudem v stiski.

Tine: Na Brdu je bilo zelo lepo, predsednik in soproga sta bila zelo prijazna, ko sta se z nami pogovarjala. Veliko mi pomeni sodelovanje s starejšimi.

Gaja: Lepo je bilo pri gospe Štefanji in na Brdu. Rada razveseljujem starejše.

Nika: Sprejem na Brdu je bil lep, pa tudi žur na avtobusu je bil super. Pri krožku sem se naučila veliko lepega.

Ajna: Vse je bilo lepo. Težko se je odločiti za najlepše.

Matej: K prostovoljstvu sem se vpisal zato, da sem se naučil, da si moramo med seboj pomagati.

Blaž: Všeč mi je bilo, ker sem lahko pomagal ljudem, ki so rabili pomoč.

Nejc: H krožku sem se vpisal zato, ker mi je zanimivo razveseljevati druge.

Vanesa: Pri predsedniku Pahorju mi je bilo zelo všeč. H krožku sem hodila, da sem se naučila spoštovati druge.

                       

 

 

Oglejte si tudi