Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Prireditev »Cvetovi življenja« za generacijo otrok 2022

V petek, 24. marca, je pred občinsko stavbo potekala tradicionalna prireditev, na kateri je župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar podelil 39 otrokom, rojenim v lanskem letu, sadiko lipe. Dan kasneje, v soboto, so lipe družin, ki zanje nimajo prostora doma, skupaj posadili in ustvarili drevored generacije 2022.

Občina Miren – Kostanjevica se je leta 2017 odzvala na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se pridružila projektu »Dan sajenja medovitih rastlin.«  Do letos je bilo v Sloveniji posajenih že preko 200.000 medovitih rastlin, ki nudijo pašo čebelam in ostalim opraševalcem. Naša občina se je odločila za saditev lipe, ki je avtohtono medovito drevo in simbol novega življenja. Širjenje sajenja medovitih rastlin spodbuja tako, da vsako leto podari sadiko lipe novorojenčkom v okviru prireditve Cvetovi življenja. Sajenje medovitih rastlin poteka po vsej Sloveniji  na isti dan v marcu, letos je dan sajenja prav na materinski dan. Občine se pridružujejo projektu Čebelarske zveze na različne načine. Nekatere prav tako podarijo novorojenčkom sadike različnih medovitih rastlin, druge spodbujajo vse občane, da se na ta dan pridružijo akciji in posadijo katere od teh rastlin na svoje vrtove.

Prireditve so se udeležile družine z novorojenčki. Kratek kulturni program so oblikovali otroci iz osnovne šole in vrtca Miren z glasbenimi točkami in recitacijami. Župan je udeležence nagovoril in vsaki družini predal sadiko lipe, na kateri je pritrjen kartonček z otrokovim imenom, datumom prireditve in sliko čebelice z lipovim cvetom.V spomin na dogodek se je vsaka družina ob prejemu lipe fotografirala z županom. Sledilo je druženje ob pecivu in soku. Celo manj obetavna vremenska napoved se je uklonila otroškemu veselju in obetavni mladi rasti lip na pragu pomladi.

Družine, ki imajo prostor za sajenje, so lipo prevzele za posaditev na domačem vrtu. Za tiste, ki doma nimajo prostora, je občina dan kasneje organizirala skupno posaditev v novem kampu Sela na Krasu.

Od vključitve v projekt se je v občini posadilo že skoraj 300 dreves.Poleg lip, ki so jih posadile družine na svojih vrtovih,  je bilo ustvarjenih sedem drevoredov v različnih krajih po občini.  Male lipe rastejo v mogočna drevesa v  Mirnu ob nogometnem igrišču proti Vrtočam, ob športnem igrišču v Kostanjevici na Krasu, ob obrtni coni v Biljah, ob fitnes igralih v Mirnu, na prireditvenem prostoru v Opatjem selu, v Biljah nasproti vrtca in letos v kampu Sela na Krasu.

Župan Mauricij Humar je na prireditvi nagovoril družine in ostale prisotne. Povedal je, da občina sadike lipe podarja družinam novorojenčkov že sedem let, prva je bila generacija otrok 2016.Z veseljem se vsako leto odzove pobudi Čebelarske zveze Slovenije za saditev medovitih dreves.Občina se je odločila za lipo, simbol slovenstva. Lipe bodo posajene na domačih vrtovih ali v skupnih parkih. Ne glede na to, kje bo sadika posajena, bo spremljala otroka leta in desetletja. Povabil je družine, naj prihajajo tudi v drevored, kjer bodo lipe posajene in opazujejo njihovo rast.

Kot je drevo potrebno negovati, da zraste,  družina skrbi za otroka in ga vzgaja. Tudi občina se tega zaveda in vlaga v razvoj vrtcev in šol. Otrok je največje bogastvo v družini in v družbi.Ob zaključku je župan čestital vsem mamam ob materinskem dnevu, se jim zahvalil za ves trud, ki ga vlagajo v družine, in jim zaželel pogumno pot naprej. Vsem družinam pa je zaželel veliko lepih družinskih trenutkov.

Lili Mozetič, občinska uprava

Foto: Jasmina Putnik, JRP Studio

         Lili Mozetič

Oglejte si tudi