Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

PRAZNOVANJE OPEKARSKIH DNEVOV V BILJAH


Praznovanje Opekarskih dnevov se je začelo v petek, 10. junija 2022 zvečer, s kulturno prireditvijo KTD Zarja in otvoritvijo razstave Društva keramikov Bilje. Na povabilo organizatorjev Kulturno turističnega društva Zarja, Društva keramikov in KS BILJE, so se letos odzvala prav vsa biljenska društva in uspešno sodelovala na prireditvi.

Tradicija opekarstva na Goriškem sega že v obdobje Rimljanov. Najbolj razvito je bilo prav v Biljah in je tako zagotovo pustilo močan pečat na prebivalcih ter močno zaznamovalo njihov način življenja. Leta 1992 je še zadnja opekarna prenehala z delovanjem. Kulturno turistično društvo Zarja Bilje si že od leta 2007 prizadeva pri oživljanju in varovanju tradicije opekarstva ter ohranjanju te kulturne dediščine za naslednje rodove. Prav zato nas je zanimalo, koliko je ta segment biljenske zgodovine prisoten v védenju naših otrok, saj bodo prav oni tisti, ki bodo to pomembno identiteto Bilj lahko zanesli najdlje v prihodnje generacije. Prijetno smo bili presenečeni, kako in v kolikšnem številu so se odzvali našemu povabilu k razmišljanju o opekarnah in težaškem delu v njih. Veliko jih je iskalo odgovore pri starših, starih starših, sorodnikih ali sosedih, zapisali so njihove posebne zgodbe, anekdote, pripetljaje, doživetja.

Osrednji del kulturnega programa so s svojimi zapisi in pripovedovanjem, tudi v narečju, sooblikovali učenci Podružnične osnovne šole Bilje: Zoi, Anika, Mia, Eva, Alex, Ambrož, Timotej, Filip, Evan, Matej in Jakob, povezovala pa ga je Lučana Petrovčič. Učenci 4. razreda POŠ Bilje, udeleženci delavnice v glini, so tudi razstavili svoje izdelke. Prireditve sta se udeležila tudi župan, gospod Mauricij Humar in podžupan, gospod Zvonko Ferfolja. S pesmijo so kulturno prireditev obogatili društvo Glas, Timotej in Anika Vončina s harmoniko in gospod Božidar Batistič  – Boško iz skupine Primarna s kitaro in avtorsko skladbo. O Društvu keramikov Bilje in razstavi »Sožitje s pticami« je spregovorila gospa Mira Fon. Pri ogledu razstave smo bili priča posebnim, unikatnim, neponovljivim izdelkom.

Prav vsem nastopajočim, še posebej pa učencem in učiteljicam Podružnične osnovne šole Bilje, se organizatorji zahvaljujemo za sodelovanje.

 

Naslednjega dne, v soboto, so se ob 17.00 uri na prostem za telovadnico v Biljah predstavila različna biljenska društva. Delavnica v glini je potekala pod vodstvom članic in članov Društva keramikov. Svoje znanje so zavzeto prenašali na mlade in nekoliko manj mlade udeležence. Predsednik društva je gospod Božidar Batistič, ki si s člani društva prizadeva to tradicijo Bilj ohranjati in nadgrajevati.

Društvo upokojencev je prikazalo pravilno kuhanje polente »po starem«. Predsednica društva, gospa Tatjana Klančič, je povedala, da je glavni moto društva druženje članov. Imajo različna srečanja, organizirajo enodnevne izlete po Sloveniji in sosednjih državah, udeležijo se tudi nekaterih športnih tekmovanj.

Društvo žena Bilje je pripravljajo frtaljo z različnimi zelišči, predsednica društva, gospa Tanja Podgornik pa je povedala, da so žene že zgodaj popoldan »pr Karli« poskrbele, da bomo dobili frnažarsko malico – na žice nataknjen krompir s špehom in perutničke. Vse je bilo okusno in slastno!

Na travnati površini so člani društva »ŠKULJA-KAGHO« svoje znanje prenašali na mlajše rodove. Razložili so, kaj so to škulje, povedali, da imajo zelo veliko turnirjev in da so zelo uspešni.  

Med vsem tem dogajanjem, so učenci, ki v petek še niso predstavili svojih razmišljanj v zvezi z opekarno, ta predstavili oz. prebrali. Vsa ta dogajanja je spretno moderirala članica KTD Zarja, gospa Lučana Petrovčič, za glasbo in ozvočenje pa je poskrbel gospod Alan Žorž.

Prireditev se je ob 20.00 uri nadaljevala s koncertom Reneja Fajta, ki je, skupaj z glasbenimi gosti, navdušil poslušalce.

 

V nedeljo se je v biljenski cerkvi darovala maša za opekarje.

                                                                               

                                                                              Kulturno turistično društvo Zarja

 

 

Oglejte si tudi