Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
31°C
21°C
JUTRI
33°C
18°C
2865

Pomnik miru na Cerju partner projekta Darujem kilometre

Pomnik miru na Cerju je postal ena od referenčnih točk vseslovenske akcije #darujemkilometre, namenjene ozaveščanju javnosti o eni najbolj razširjenih kroničnih bolezni na svetu – sladkorni. S to boleznijo živi že desetina Slovencev, vsaj ena od desetih oseb starejših od 55 let tega ne ve, zato je ozaveščanje o zgodnjem odkrivanju in zdravljenju nadvse pomembno.

Pomnik miru na Cerju že vrsto let v novembru, ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, zasije v modri barvi. Letos smo se kot destinacija Miren Kras pridružili vseslovenski akciji, ki preko spodbujanja telesne aktivnosti pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni. Namen projekta Darujem kilometre je zbrati 384.400 km, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune.

Zveza društev diabetikov Slovenije je 25. maja 2022 v okviru letošnje akcije #darujemkilometre organizirala okroglo mizo »Imam sladkorno, a nima sladkorna mene«, na kateri so gostje iz različnih perspektiv osvetlili problematiko obvladovanja sladkorne bolezni s poudarkom na pomembnosti zgodnjega odkrivanja, ustreznega zdravljenja in samoobvladovanja z gibanjem ter ustrezno prehrano. Dogodka v ljubljanskem M-hotelu se je udeležilo 50 vabljenih gostov in članov društev diabetikov iz vse Slovenije, med njimi tudi Nika Leban, predstavnica Turizma Miren – Kostanjevica.

Sekretarka zveze Špelca Rudolf je predstavila rezultate akcije iz zadnjih treh letih in končni cilj: »V letu 2021 smo zbrali 81.342 kilometrov, skupno kar 139.342. Do Lune nas loči še 245.058 kilometrov. Letos se tako 12 obstoječim pohodnim točkam pridružujejo še tri nove.«

Robert Gratton, predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, je v nagovoru ponovno pozval k sodelovanju: »Akcija ne le razbija tabuje o življenju s sladkorno boleznijo in ozavešča javnost, temveč izpostavlja pomembnost gibanja za vse. Pomembnost povezovanja in deljenja svojih zgodb ter posluha za razumevanje sočloveka.«

15-im pohodniškim točkam, ki so enakomerno razporejene po Sloveniji v akciji #darujemkilometre, so se letos pridružile tri nove, med njimi Pomnik miru na Cerju. Na posamezni točki organizatorji spremljajo število oseb, ki so jih obiskale, opravljene prehojene kilometre in skupno višinsko razdaljo. Vseh 15 pohodnih točk je lahko dostopnih in primernih tudi za starejše osebe s sladkorno boleznijo ter družine z majhnimi otroci. Vsesolvenska trasa je letos poleg Poti na Cerje po Miren Krasu, bogatejša tudi za Pohod na letališče Prilozje (Metlika) in Pot na Mestni vrh (Ptuj).

Število sodelujočih oseb v akciji #darujemkilometre organizatorji spremljajo na Facebooku in Instagramu prek fotografij športnih aktivnosti. Vabljeni, da se na vrhu vsake od 15 točk, pa tudi na drugih pohodniških poteh, na teku ali kolesarjenju, fotografirate, pri objavi na družbenih omrežjih fotografijo označite s ključnikom #darujemkilometre in pripišete število opravljenih kilometrov.

S tem bomo skupaj prispevali k boljši ozaveščenosti in obvladovanju sladkorne bolezi, hkrati pa bolj zdravemu življenju nasploh.

 

Turizem Miren – Kostanjevica

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi