Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Pomnik miru na Cerju partner projekta Darujem kilometre

Pomnik miru na Cerju je postal ena od referenčnih točk vseslovenske akcije #darujemkilometre, namenjene ozaveščanju javnosti o sladkorni.

S to boleznijo živi že desetina Slovencev, vsaj ena od desetih oseb starejših od 55 let tega ne ve, zato je ozaveščanje o zgodnjem odkrivanju in zdravljenju nadvse pomembno.

Pomnik miru na Cerju že vrsto let v novembru ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni zasije v modri barvi. Letos smo se kot destinacija Miren Kras pridružili vseslovenski akciji, ki preko spodbujanja telesne aktivnosti pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni. Namen projekta Darujem kilometre je zbrati 384.400 km, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune.

Zveza društev diabetikov Slovenije je 25. maja 2022 v okviru letošnje akcije #darujemkilometre organizirala okroglo mizo »Imam sladkorno, a nima sladkorna mene«, na kateri so gostje iz različnih perspektiv osvetlili problematiko obvladovanja sladkorne bolezni s poudarkom na pomembnosti zgodnjega odkrivanja, ustreznega zdravljenja in samoobvladovanja z gibanjem ter ustrezno prehrano. Dogodka se je udeležilo 50 vabljenih gostov in članov društev diabetikov iz vse Slovenije, med njimi tudi Nika Leban iz Turizma Miren - Kostanjevica.

Petnajstim pohodniškim točkam v akciji #darujemkilometre so se letos pridružile tri nove, med njimi Pomnik miru na Cerju. Na posamezni točki organizatorji spremljajo število oseb, ki so jih obiskale, opravljene prehojene kilometre in skupno višinsko razdaljo. Trasa je poleg Poti na Cerje po Miren Krasu, bogatejša tudi za Pohod na letališče Prilozje (Metlika) in Pot na Mestni vrh (Ptuj).

Število sodelujočih oseb v akciji #darujemkilometre organizatorji spremljajo na Facebooku in Instagramu prek fotografij športnih aktivnosti. Vabljeni, da se na vrhu vsake od 15 točk, na teku ali kolesarjenju, fotografirajte, objavite na družbenih omrežjih fotografijo označite s ključnikom #darujemkilometre in pripišete število opravljenih kilometrov.

S tem bomo skupaj prispevali k boljši ozaveščenosti in obvladovanju sladkorne bolezni, hkrati pa bolj zdravemu življenju nasploh.

 

Turizem Miren - Kostanjevica


Oglejte si tudi