Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Menjava semen in sadik se širi in raste

V nedeljo, 10. marca smo imeli v Temnici že tretjo menjavo semen in sadik. Število udeležencev počasi raste, ponudba kar nekaj hitreje, raste pa tudi sodelovanje in povezovanje, kar je najbolj dragoceno. Pa razložimo vse tri trditve podrobneje.

Kdo je bil z nami?

Nekaj nas je bilo domačinov, iz Temnice in bližnjih vasi – Vojščice, Lipe, Kostanjevice na Krasu … imeli pa smo tudi goste iz nekaj manj bližnjega Branika. Gosti oziroma gostje so vnesli nove vsebine v našo menjavo.

Novosti v ponudbi ...

Poleg dosedanje izmenjave semen za potrebe prve setve v sobne lončke in rastlinjake ter viškov rastlin iz naših vrtov smo letos menjavo po zgledu gostij Braničank razširili še na menjavo oblek in vseh mogočih viškov iz hiše, od oblek (teh je bilo največ) do čevljev, igrač, revij … Saj veste, kaj pravijo na televiziji: lepo je deliti ... posebno če zaradi tega ni nič tanjši „takuin“. In naše hiše so vse bolj polne stvari, ki so skorajda nerabljene, zato ni prav nobene potrebe, da hodimo v trgovine, kjer nam za majhen denar ponujajo pogosto še toliko manj kakovostne stvari. Ponovna raba, kot se temu reče v svetu, postaja vse bolj hit in modna muha, v ekološko ozaveščenih mondenih krogih pa družabni dogodek s številnimi zadovoljnimi udeleženci. In le zakaj ne bi nekaj tega „trenda“ vnesli tudi v naše okolje?

Sodelovanje in povezovanje

Udeleženci srečanja smo domov odšli bogatejši za nekaj brezplačnih oblek, sadik in semen domače, zanesljive „znamke“, bogatejši pa smo postali tudi za nove vezi, ki smo jih stkali. Meje, ki jih v naše okolje vnašajo občinske politike, nas vse bolj dušijo in ovirajo in v povezovanje smo šli z željo, da te ovire presežemo. Zelemenjava, kot smo jo danes imeli v Temnici, se bo z nekoliko drugačno ponudbo (predvsem sadik, v katere se bodo takrat že razvila mnoga danes izmenjana semena) ponovila v nedeljo, 14. aprila v Braniku.

Želje za pot naprej

Tokratna zelemenjava v Temnici, ki smo jo poimenovali zimska, saj je najavila začetek del v vrtu in na nek način zaključuje zimsko obdobje počivanja v naravi, po zamisli idejnih avtoric ne bo edina. Menjava je namreč aktualna skozi daljše obdobje, od zgodnje pomladi pa vse do sredine maja in še nekoliko dlje, ko tudi zadnje sadike posadimo v vrtove. Zato si želimo, da se nam pridružijo somišljeniki iz širšega območja Krasa in tudi obronkov Vipavske doline, da z menjavami v njihovih okoljih skupno in v sodelovanju „pokrijemo“ vsa obdobja pomladnega „snovanja“ naših vrtov in ohišnic, ter ob tem dobimo priložnost za nova poznanstva in povezovanja.

Oglejte si tudi