Oceni objavo

Nočni pohod na Trstelj 2019

Da po obloženih mizah med prazniki, prija razgibavanje, še posebej v dobri družbi, so potrdili pohodniki, ki so se udeležili letošnjega tradicionalnega nočnega pohoda na Trstelj, ki je bil na predvečer Svetih treh kraljev, 5. januarja. Udeležilo se ga je med osemdeset in devetdeset pohodnikov, starih od treh let do tistih, ki so dodali še osem desetic, vmes pa vsa paleta različnih starosti.
Na prvi nočni pohod na Trstelj smo se prvič odpravili dan po Svetih treh kraljih že leta 2006. Takrat smo si v Društvu Simon Jenko Temnica zadali, da bo pohod ob Svetih treh kraljih postal tradicionalen. Glede na vreme nas je bilo  včasih več drugič manj. Letos pa smo dosegli rekord, saj se je na Trstelj povzpelo nad osemdeset pohodnikov. Že v trejtje je vodstvo organizacije prevzel Stepančič Tomaž. Predlagal je, da bi letos pohod še razširili in dodali novosti, da bi postal všečen večjemu krogu ljudi. Kuhanemu vinu in čaju iz prejšnjih let smo dodali še joto s klobaso, na cilju pa je pohodnike čakalo še presenečenje.

Zaključna dela so se pričela že dopoldne. Končno prizorišče za šolo so Tomažu pomagli urediti člani MDT. Že glede na petkove prijave so morali postaviti dva šotora in dovolj miz. Kuharica jote, to vlogo je prevzela kar Tomaževa žena Karin, je sporočila, da prijave še prihajajo in je treba ponovno v nabavo. Treba je bilo še poskrbeti, da nihče ne bo žejen in na Kujtni domačiji skuhati zadostno količino kuhanega vina in čaja.

Zbirališče je bilo ob igrišču v Temnici, ob polšestih popoldne. Vsi pohodniki so se zbrali do dogovorjene ure in tako je bil start pohoda le nekaj minut kasneje. Pred tem je pohodnike še pozdravila predsednica društva Srečka in Tomaž je razložil potek pohoda in nadaljevanje večera. Pot proti Trstelju je osvetljevalo na destine lučk, ki so se vzpenjale proti vrhu. Na parkirišču pod kočo je že čakalo kuhano vino in čaj, da so se pohodniki lahko odžejali od vzpona. Nekateri so se še prej odpravili na vrh, durgi pa po tem, ko so se odžejali. Po kratkem druženju so se vrnili navzdol v Temnico, za šolo. Okrepčali so se z joto s klobaso in seveda spet ni manjkalo ne kuhano vino, ne čaj. Začelo se je veselo druženje. Starši so se glede na to, da je prostor oddaljen od ceste sprostili v šotoru, otroci pa so se veselo igrali in družili pred šotoroma. Za presenečenje pa je bilo poskrbljeno s prihodom harmonikaša Simona. Zdaj je bil čas za rajanje in petje. Tisti najbolj vstrajni so pričakali kar jutranje ure praznika Svetih treh kraljev.


Čisto za konec, za vse tiste, ki so spraševali, zakaj so v kuhanem vinu jabolka. Dodajo okus in aromo, predvsem pa preprečujejo zgago. 


Oglejte si tudi