Oceni objavo

JAMSKA GUŠTORJA V KROMPIRJEVI JAMI

Glasba, vino, čarobnost Krompirjeve jame in dobra družba. Tako bi lahko opisali prvo Guštorijo, ki jo je na Martinovo organiziralo društvo Farjovca.

Po odlično izpeljanem pohodu na Trstelj, v vojščičkem društvu nismo mirovali niti v novembru. Na prav poseben dan – Martinovo smo v Krompirjevi jami organizirali prav poseben dogodek. S pripravami smo začeli že nekaj dni prej, ko smo v jamo prinesli stole in sceno, slabo vreme pa nam je okraševanje zavleklo do zadnjega trenutka.

Že ob devetih zjutraj smo pričeli postavljati šotore, šanke, mize za vinarje in degustacijo ter premično kuhinjo. Okoliški vinarji so se nam pridružili okoli 17. ure, ti so bili seveda glavni podpornik prireditve. Z nami so bili: kmetija Švagelj (Korita), vinarstvo Leban in vinarstvo Kavčič (Lipa), vinarstvo Pahor (Novelo), vinarstvo Trampuž (Temnica) ter seveda »naše domače« vinarstvo Marušič (Vojščica). Tako je bilo vse pripravljeno, da se večer prične.

Začeli smo s pokušnjo in ocenjevanjem vina. Družbo nam je delal tudi domač kruh iz Osmice pri Krčarju (Sela na Krasu) in seveda pršut, ki smo ga rezali ves čas degustacije. Ob tem je potekal tudi neobičajen izbor kralja vina. Kandidati so morali določiti, od katerega vinarja prihaja vzorec vina, čim prej ugotoviti naslov pesmi o vinu, ki smo jo jim predvajali in kviz o poznavanju dejstev o vinu. Za nagrado se je potegovalo deset kandidatov, prepričljivo pa je zmagal Miha Obidič. Na mladih torej svet še stoji.

Po kvizu in degustaciji smo se preselili v Krompirjevo jamo, kjer nas je pričakal že dobro ogreta skupina Etno banda Poseben gušt. Jama nam je poleg posebnega ambienta postregla tudi z odlično akustiko, kar je zvoke pesmi Iztoka Mlakarja naredilo še bolj čarobne. Razlasili smo tudi najboljša letošnja vinarja. Pri izboru je slavilo vinarstvo Marušič za črno in vinarstvo Trampuž za belo vino.

Sledilo je druženje ob martinovem krožniku in pečenim kostanjem, vinarji pa so poskrbeli, da se je okoli 80 ljudi zabavalo pozno v noč. Radi bi se zahvalili vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi prve Jamske Guštorije, hvala tudi vsem, ki ste prišli. Se vidimo na naslednjem dogodku!

Tanja Kavčič, ŠKTD Farjovca

Oglejte si tudi