Oceni objavo

MEDNARODNI TEDEN MOŽGANOV OD 13.3. DO 17.3 2023

V tem tednu obeležujemo mednarodni teden možganov, katerega poudarek oz. vodilna »nit« nosi naslov  NA KONCU JEZIKA.

Predvsem v večjih mestih naše države se v ta namen v tretjem tednu v marcu odvijajo različni poljudni in strokovni dogodki pod okriljem društva SiNAPSA, slovenskega društva za nevroznanost.  Namen tedna možganov je predvsem ozaveščanje o koristih raziskovanj in poznavanja živčevja za posameznika in tudi družbo.  

Kot je razvidno iz naslova, bodo letošnji dogodki namenjeni jeziku, oz. jezikovnemu izražanju. Če hočemo izraziti svoje misli, občutenja, razumevanje sveta v osebnem in širšem kontekstu morajo naši možganski mehanizmi delovati brezhibno – preoblikovanje misli v zvočno obliko je zelo zapleten proces, ki se odvija nevidno našim očem v strukturah naših možganov. Ti procesi se nam zde samodejni in samoumevni vse do trenutka, ko zaradi različnih razlogov pride do okvare/ poškodbe v povezavah med jezikom in možgani in kjer imajo pomembno vlogo tudi spominske funkcije.

Področje delovanja naših možganov je obsežno in vedno znova zanimivo. Vedenja o tem ni nikoli preveč.

Teden možganov bo obeležen tudi v občini Miren- Kostanjevica, in sicer z dvema dogodkoma. Prvi - na OŠ Miren s predavanjem pediatrinje dr. Tine Bregant, ki bo strokovnim delavcem šole spregovorila o vzrokih in posledicah tega, da so otroci danes manj govorno spretni, imajo manjši besedni zaklad in so v izražanju pogosto zelo nevljudni.

Drugi dogodek pa bo izveden 15.3. 2023 na dan, ko imamo v Sloveniji dan posvečen možganom. Članom Društva upokojencev bo mag. Nikolaja Munih, v okviru prostovoljnega dela predstavila metodo fraktalne risbe in z njimi izvedla tudi praktično delavnico.  

Več o tednu možganov pa na zavihku https://tedenmozganov.si/

Oglejte si tudi