Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Cvetovi življenja za generacijo 2019 in 2020

Občina Miren-Kostanjevica je na materinski dan podarila sadiko lipe vsakemu lani in predlani rojenemu otroku v občini. Tradicionalni dogodek je bil prilagojen epidemiološkim razmeram, zaradi česar je potekal v bolj okrnjenem obsegu kot pretekla leta, vseeno pa je v sebi nosil pomembno simboliko.

Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije je občina Miren - Kostanjevica že petič zapored vsem novorojencem v občini podarila sadiko avtohtone medovite rastline – lipe. Tokrat je bila  vključena ne le generacija 2020, ki je »na vrsti«, ampak tudi generacija 2019. Že lani je namreč zaradi epidemije odpadla klasična prireditev, ki smo jo v občini tradicionalno organizirali vse dotlej, in ker epidemije še ni konec, smo se na odločili, da drevesa vseeno podelimo, le da brez javne prireditve.


Starši so prav na materinski dan, ki ga obeležujemo 25. marca, svojo sadiko prevzeli pred stavbo občine, kjer so se ob upoštevanju vseh pravil glede druženja lahko srečali z županom in predstavniki občine.

Kdor ima možnost, je  drevo lahko posadil nekje na svoji posesti, tisti, ki te možnosti nimajo ali pa so se odločili, da bodo lipo občudovali v drevoredih, ki jih v ta namen na primernih javnih površinah v svoji lasti uredi občina. Od skupaj 83 otrok iz obeh generacij jih bo tretjina imela svoja drevesa v drevoredu: generacija 2019 v Mirnu (»Dele«) generacija 2020 pa na prireditvenem prostoru v Opatjem selu.


Župan občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar je ob tej priložnosti povedal: »Slovenci smo lipo, naš simbol, že od nekdaj radi sadili ob posebnih priložnostih in za starše ni bolj posebne priložnosti, kot je rojstvo novega družinskega člana! Prejšnja leta na tem dogodku nikoli ni manjkalo veselja, otroškega smeha in živahnosti. Upal sem, da bo tudi letos tako, a žal spet ne moremo prireditve izpeljati, kot bi si želeli. Me pa vseeno navdušuje misel, da na različnih krajih po naši občini že nastajajo drevoredi, ki rastejo skupaj z našimi najmlajšimi in nas spominjajo na čudovit dogodek, ko se v naš svet rodi novo življenje.«


Z nasaditvijo dreves in urejanjem drevoredov občina izkazuje svojo zavzetost za lepše okolje in ohranjanje narave. Lipa je namreč avtohtono medovito drevo, ki je v našem okolju prisotno že stoletja in je prilagojeno na naše klimatske razmere.

Oglejte si tudi