Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Občina Miren - Kostanjevica pobratena z Občino Nazarje

Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar in župan Občine Nazarje Matej Pečovnik sta na jesenskih slavnostnih sejah občinskih svetov podpisala Listino o pobratenju občin. Najprej sta listino podpisala v Nazarjah 18. septembra 2017, zatem pa še na slavnostni seji občinskega sveta Občine Miren - Kostanjevica 6. oktobra 2017 na Cerju. Listina o pobratenju temelji na skupnih zgodovinskih dejstvih in odličnem prijateljskem sodelovanju, ki ga želita občini nadgraditi na vseh področjih javnega delovanja.
Med Občino Miren - Kostanjevica in Občino Nazarje so se zaradi skupne zgodovine oblikovale posebne vezi. V Nazarje so se begunci iz Mirna, Orehovelj, Peči, Rupe, Vrtojbe in Bilj umaknili zaradi soške fronte 22. januarja 1915. V Nazarje in okolico naj bi odšlo od 1200 do 2000 ljudi, ki so se na svoje domove vrnili šele leta 1920. Družine so večinoma stanovale po hišah v vseh okoliških vaseh. V gradu Vrbovec, ki je bil takrat v lasti ljubljanske nadškofije, je bil sedež čevljarske zadruge. Pred gradom so zgradili več barak, med katerimi je bila tudi 100 metrov dolga baraka, v katero so preselili celotno čevljarsko zadrugo in v njej zaposlili okrog 300 delavcev. Zadrugo je vodil Anton Vuk. Tja se je preselila tudi mirenska hranilnica in posojilnica. Mirenci so se dobro organizirali tudi izven zadruge. V gradu so organizirali šolo, ki jo je vodil Anton Ferlat iz Rupe. Imeli so svoje kulturno, podporno in celo gasilsko društvo. V Nazarje so odnesli tudi prapor Telovadnega društva Orel. Ohranili so slovensko pesem, ki se je prej v teh krajih bolj poredko slišala, saj je bila večina moških na fronti. Občutilo se je, da so bili Primorci zavedni Slovenci. Dokaj dobro so se vključili v življenje domačinov, saj so jih ti že ob prihodu toplo sprejeli medse. V letih vojne so nastajale in se tudi ohranjale številne vezi z domačini. Za nekatere je to pomenilo, da so si družine ustvarili v Nazarjah ali okolici, spet drugi so iz Nazarij prišli na Primorsko.

Listina o pobratenju je posvečena mirenskim beguncem, ki so bili med prvo svetovno vojno začasno preseljeni v Nazarje in okolico in domačinom, ki so jih prijazno sprejeli. Po več kot sto letih želimo potomce slovenskih beguncev ponovno povezati, zato sta občinska sveta obeh občin podprla odločitev o pobratenju.

Medsebojni stiki so se na neformalni ravni, predvsem preko kulturnih društev, ohranjali vse do današnjega dne z medsebojnimi obiski, postavitvijo razstave o mirenskih beguncih in drugimi dogodki.

Pobratenje občin Miren - Kostanjevica in Nazarje predstavlja temelj za povezovanje današnje in bodočih generacij, različnih ustanov in organizacij obeh občin ter temelj za izmenjave izkušenj in znanj na področju turizma, kulture, športa, izobraževanja, evropskih projektov in drugih področij lokalne samouprave.

Občini si bosta prizadevali, da bosta sklenjeno sodelovanje nadgrajevali z izvajanjem skupnih aktivnosti in razvojem dobrih medsebojnih odnosov.

 

Roberta Filipič, občinska uprava

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi