Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

(NOVO)LETNO SREČANJE DELEŽNIKOV TURIZMA DESTINACIJE MIREN KRAS

V torek, 5.12.2023 se je v Pomniku miru na Cerju odvilo tradicionalno letno delovno srečanje deležnikov turizma destinacije Miren Kras. Dogodka, namenjenega pregledu rezultatov turistične sezone, izmenjavi predlogov o priložnostih za nadgradnjo storitev, ter predstavitvi trendov, ki bodo narekovali dinamiko turistične panoge v prihodnje, se je udeležilo preko 30 predstavnikov vseh segmentov panoge: ponudniki nastanitve, gostinstva, vodniki, društva, kmetovalci, vinarji, predsedniki krajevnih skupnosti.

Prisotne je uvodoma pozdravil župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar in priložnost izkorostil tudi za podelitev ZAHVALE članicam Društva Žbrince iz Opatjega sela za nesebično pomoč pri izvedbi številnih prostovoljnih akcij pogozdovanja na Cerju po lanskem požaru.

Direktorica Javnega zavoda Miren Kras, mag. Ariana Durnik je predstavila dobre rezultate obiska destinacije Miren Kras v obdobju JAN-NOV 2023 ter več pozornosti namenila trendom prihodnosti na področju turizma s poudarkom na digitalizaciji, uporabi umetne inteligence in vse večjemu pomenu boljšega sodelovanja med deležniki ter povezovanja na ravni Mediteranske makro regije.

Anja Sedevčič Lasič je predstavila končno verzijo usklajene trase nove turistično izobraževalne pohodniške poti Zeleno srce Krasa, ki bo zaživela v začeteku leta 2025 v okviru čezmejnih projektov EPK 2025.

V sklopu Turističnega mozaika so se prisotni posvetili vlogi enogastronomske ponudbe za razvoj in prepoznavnost destinacije, priložnostim Evropske presdtolnice kulture 2025 za turizem, Odloku o turistični taksi, novostim na področju Zelene sheme slovenskega turizma in izmeri CO2, napovedanim tečajem za vodnike in jamske vodnike, priložnostim prodaje lokalnih izdelkov v trgovinici s spominki Cerjanka ter boljšemu sledenju komunikacijskim kanalom Javnega zavoda Miren Kras (maili, novičnik, objave na portalu Moja občina,FB in IG), ki so glavni vir pomembnih informacij in smernic za delo deležnikov ter še boljše rezulate v prihodnje.

»Viharjenje možganov« je spodbudilo izmenjavo izkušenj in pobud za nadgradnjo turistične ponudbe. Med predlogi, ki narekujejo iskanje boljših rešitev so bili posebne pozornosti deležni urniki odprtja gostinskih lokalov, ukinitev 4. člena Odloka o turistični taksi in dodatnega 50% popusta za bivanje več kot 5 dni, urnik odprtja muzejev v Opatjem selu, boljše usklajevanje terminov dogodkov, posebej odprtja »osmic«, povezovanje regijskih kolesarskih poti z nacionalnimi in mednarodnimi ter urejenost usmerjevalnih tabel. Izpostavljena je bila potreba po organizaciji večjega števila podobnih srečanj, kot priložnosti za medsebojno mreženje, sodelovanje in tkanje vzajemnih poslovnih priložnosti.

Po krajšem odmoru je udeležence srečanja navdušila izobraževalno-motivacijska delavnica: Z JASNO IDENTITETO IN SODELOVANJEM DO ODLIČNOSTI v izvedbi Mateje Milost, direktorice podjetja Fim.co, poslovno svetovanje. Osvetlila je priložnosti, ki jih ima Miren Kras, da se dvigne iz povprečja in postane sinonim (znamka) za eno od najbolj iskanih in zaželenih destinacij obiska gostov, ki prepoznavajo višjo dodano vrednost in so zanjo pripravljeni plačati več. Izkoristimo jih lahko samo z dobrim razumevanjem kaj dela razlikovalne prednosti, tesnejšim sodelovanjem med deležniki, zasledovanjem istih ciljev, doslednostjo in vztrajnostjo pri spoštovanju smernic, povezanih s trajnostjo in odličnostjo ter dobro komunikacijo.

Večer se je zaključil s prijetnim klepetom ob dobrotah Krasne kuhnje in zdravico, za katero so poskrbeli Gostilna Bric, Gostilna Štirna in Turistična kmetija Leban.  

Poslovili smo se z novoletnim voščilom in obljubo, da se bomo skupaj in še bolj povezani trudili za varen, zdrav in boljši jutri Miren Krasa in vseh prebivalcev občine Miren-Kostanjeivca!

Gradivo in utrinki srečanja so dostopni na tej povezavi:

https://www.mirenkras.si/poslovne-strani/informacije-javnega-znacaja/strokovni-dogodki


 

 

Oglejte si tudi