Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

V soboto 12. junija 2021 je Občina Miren – Kostanjevica gostila 4. kraljevsko etapo 27. DIRKE PO SLOVENIJI

Dirka je letos povezala Slovenijo z močnim sloganom Boj za zeleno. Boj za zmagovalno zeleno majico hkrati simbolično podpira trajnostno vizijo razvoja Slovenije, s tem tudi občine Miren – Kostanjevica in vrednot destinacije Miren Kras. Zato smo v vse spremljajoče dogajanje predzadnje kolesarske etape, s startom v Ajdovščini in ciljem na Sveti gori, na ravni lokalne skupnosti vtkali okoljsko odgovorno ravnanje.

Pobuda, da 4. etapo dirke izvedemo s čim nižjim ogljičnim odtisom, je dobila želen odmev v vseh občinah in tako so celotno traso krasila STARA KOLESA v naravnih dekoracijah, navijači, oblečeni v ZELENE MAJICE iz omar, v zameno za okolju neprijazne dekoracije iz nerecikliranih materialov pa smo izpostavili lokalne posebnosti, Pomnik miru je bil v tednu pred dirko, v poklon kolesarjem, osvetljen v ZELENI BARVI.

12. junija je v Občini Miren – Kostanjevica kolesarsko karavano pričakalo nepozabno VZDUŠJE!

K izkazu gostoljubja kolesarjem in obiskovalcem se je odzvalo vseh 8 krajevnih skupnosti, predstavniki vseh občinskih kulturnih, športnih in turističnih društev, društva invalidov, OŠ Miren z enotami Vrtcev in ponudniki gostinskih storitev.

Na vseh sedmih večjih NAVIJAŠKIH TOČKAH: Križišče Lipa-Temnica, Cestna serpentina v Kostanjevici, Trg v Opatjem selu, Leteči cilj pred občino v Mirnu in oba mosta, krožišče ob mejnem prehodu in krožišče Križ Cijan, so domačini poskrbeli za izvrstno podporo kolesarjem.

V Opatjem selu in ob letečem cilju pred občinsko stavbo v Mirnu so v čudovitih nošah ob okrašenih kolesih glasno navijala Društva žena Žbirnce in Miren – Orehovlje.

Članom društev invalidov, gluhih in naglušnih, OZARE, VDC, ŠENT in Hiša dobre volje, smo zagotovili posebno mesto za navijanje. Tik ob tabli, okrašeni z likovnimi izdelki otrok iz OŠ Miren, ki so jih navdihnili naši kolesarji. Za dobro vzdušje so v Mirnu poskrbeli tudi člani športnega društva GRIVE, za žejo pa Nogometni klub Adria. Skozi merilno ciljno črto sta kolesarje pospremili destinacijski maskoti Mirka in Beluško, ki običajno opravljata nalogo osveščanja najmlajših o okolju prijaznem ravnanju.

Največja predstava pa se je v poklon športnikom v soboto 12. 6. odvila med 10.00 in 10.30 pred Pomnikom miru na Cerju.

Starši in otroci vrtcev ter prve triade OŠ Miren pod vodstvom Vesne Klančič so pripravili živo instalacijo ZELENEGA SRCA ob glasbeni spremljavi učencev glasbene šole Nova Gorica, Komen in Emil Komel iz stare Gorice pod vodstvom profesorja glasbe Pavla Pahorja. Oblečeni v zelene majice so svetu iz Cerja mahali z vejicami kraškega ruja.

S terase pomnika je odmevala pesem SVOBODNO SONCE, avtorjev Aleša Klinarja in Dušana Velakvrha v priredbi Pavla Pahorja, ki te dni zveni tudi iz radijskih valov v izvedbi slovenskega BAND AID-a:

Svobodno sonce naj sije spet
na to deželo in na ves svet!
Svobodna pesem za vse ljudi
topov grmenje naj preglasi.

Nadvse primerne besede in sporočilo za lokacijo in čas, ki ga živimo.

Zeleno misel so s paradno držo na robu ploščadi podkrepili konjeniki Društva Soča, ki Cerje, mimo katerega vodijo ene najlepše urejenih konjeniških poti v Sloveniji, radi obiščejo tudi druge dni v tednu. Po Drevoredu hvaležnosti so med predstavo kolesarili člani kolesarskih društev iz vseh koncev Primorske, ki so se odzvali povabilu Irene Hlede in Boruta Klančiča.

POLAVČEK d.o.o. je vse pristojne na Cerju obdaril z zdravim zajtrkom iz svežega sadja.

Župan Občine Miran – Kostanjevica, Mauricij Humar, je navzoče pozdravil vidno ganjen: »Vesel sem, da smo se zbrali tukaj na Cerju. Da bomo povezani pokazali naše lepe točke, je nekaj, na kar smo lahko vsi skupaj ponosni, predvsem pa to, da bodo danes na Pomniku prvič igrali in peli glasbeniki iz treh glasbenih šol. Kjer sta glasba in veselje, tam je srčnost. S srcem pod Pomnikom bomo povabili ostale naj nas obiščejo. Da je tu lepo, smo zaslužni vsi, ki se za to trudimo, in vsi, ki smo se danes tukaj zbrali. Hvala, da lahko danes skupaj pišemo čudovito zgodbo, ki bo šla v svet.«

Pavel Pahor, profesor glasbe na Glasbeni šoli Nova Gorica, je ob zaključku povedal: »Ponosen sem v dveh pogledih, najprej kot občan Občine Miren – Kostanjevica, da je Občina organizirala ta dogodek, posebna zahvala gre Zavodu za turizem Miren – Kostanjevica, ki me je aktiviral kot glasbenika. Povabil sem mlade iz Glasbene šole Nova Gorica in iz sosednjih občin Komen in italijanskega Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel. Lahko rečemo, da je bila to danes mednarodna zasedba. In lepa priložnost, da se otroci pokažejo in ne nastopajo samo v dvoranah kjer so poslušalci večinoma starši in sorodniki. Videl jih bo praktično cel svet, in mislim, da je to tudi zelo velika nagrada zanje, posebej v kontekstu korona krize, ko so težje vadili in nastopali. Mislim, da je to pozitiven dogodek, ki spet odpira vrata glasbi in na splošno kulturi.«

Vesna Klančič, vodja enote Vrtca Miren – Oddelek Bilje: »Danes smo se zbrali tukaj z otroki iz OŠ Miren, podružničnih šol in vseh vrtcev, da skupaj proslavimo in pokažemo širši javnosti, da znamo stopiti skupaj, se povezati in pokazati, da smo enotni. Hvala ge. Ariani B. Suhadolnik in županu Mauriciju Humarju, da sta nas povabila na tako srčno prireditev.«

Predsednik Konjeniškega društva Soča, Srečko Špacapan, je ob tej posebni priložnosti povedal: »Predstavljamo konjeniško pot Društva Soča, ki letos praznuje 24-letnico neprekinjenega uspešnega delovanja. Ta konjeniška pot je že 11. po vrsti. Lepo se je zbrati na Cerju, vedno, ko se tu zberemo, pripeljemo prijatelje iz Slovenije in Italije in jim predstavimo naš primorski spomenik. Lepo je pokazati Sloveniji in svetu kaj lahko naredimo na Primorskem.«

Obisk 27. Dirke po Slovenji v Miren Krasu je po zaključku predstave dobil trajen odtis v simbolični posaditvi novega drevesa v Drevored hvaležnosti v družbi vseh prisotnih. V spomin na sodelovanje in povezovanje pri podpori naših športnikov in skupnemu odgovornemu odnosu do okolja.

Mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Turizma Miren-Kostanjevica, je dogajanje povzela z besedami: »Dirka je ponudila priložnost, da se svetu predstavimo tudi kot kolesarjem prijazna destinacija. V času priprav na obisk kolesarske karavane me je navdušil pozitiven odziv lokalne skupnosti na povabilo k pripravi prijazne dobrodošlice ter velika in iskrena želja pokazati svetu vse naše lepote in gostoljubje domačinov. Današnji dogodek na Cerju je bil veličasten, ganljiv in nepozaben. Hvala vsem, ki ste soustvarili to neponovljivo predstavo, ne samo na Cerju, temveč vzdolž celotne trase, od Temnice do Bilj!«

V zgodbo gostoljubja so svoj del prispevali tudi naši gostinci. Gostilne Bric, Makorič, Kogoj in Štirna, osmici Na Lehtah in Krčarjevi, Okrepčevalnica Cerje in Pizzerija Frnažar so 12. junija gostom ponudili krožnik »Figh for green« iz lokalnih sezonskih sestavin.

Hvala vsem, ki ste pomagali narediti tako poseben dan!

Iz sanjave strani Slovenije, ene najbolj trajnostnih destinacij na svetu, ki vabi z več kot 100 kilometri urejenih in lepo označenih kolesarskih poti, smo v svet poslali nadvse srčno zeleno dobrodošlico, ki velja za kolesarje in ostale obiskovalce vse dni v letu!


Ekipa Turizma Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi