Oceni objavo

NEJC MASTEN z ekipo Robokras tretji na evropskem tekmovanju v robotiki

Nejc Masten je eden od naših mlajših članov ŠKTD Farjovca, ki se ukvarja z zelo zanimivo dejavnostjo – robotiko. V okviru interesne dejavnosti, ki jo obiskuje v OŠ Komen, pod mentorstvom profesorice Lucije Filipčič Križaj konstruira in programira robote iz Lego kock.

 Robot mora biti čim manjši, čim lažji in čim bolj okreten. Sestavljen je iz šestih senzorjev, šestih motorjev in dveh "pametnih" enot. Ko je robot sestavljen, sledi programiranje tega.

Sestava, programiranje in premagovanje različnih ovir predstavlja simulacijo nudenja robotske pomoči, ko reševalci zaradi nevarnega terena ne morejo do ponesrečenih, npr. pri potresu. Robot mora biti dovolj inteligenten, da se zna premikati po terenu z neravnimi površinami, vzpetinami. Izogibati se mora ruševinam (oviram) in hkrati prenašati komplet "prve pomoči" (v našem primeru modro kocko). Ko robot doseže "žrtve" (ki jih tu ponazarjajo srebrne kroglice, kot preživeli ponesrečenci in črna kroglica, kot mrtva oseba), jih mora prepeljati do varne "evakuacijske točke" (črnega trikotnika), kjer jih lahko ljudje prevzamejo in poskrbijo za njihovo zdravje.

16. maja letos, je v Mariboru potekalo državno tekmovanje iz robotike Robobum 2023, ki se ga je udeležil tudi Nejc. Ekipa katere član je, je tekmovala v osnovnošolski kategoriji in z brezhibno vožnjo robota so osvojili prvo mesto in tako ubranili lanskoletni naslov državnih prvakov v robotiki.

Med 6. in 10. junijem pa so zastopali Slovenijo na evropskem prvenstvu v robotiki (EuropeanRoboCupJunior), ki je potekalo v Varaždinu na Hrvaškem in na katerem je sodelovalo kar dvajset držav z okrog 1000 tekmovalci. Nejca so s svojo ekipo ROBOKRAS in odlično zasnovanim robotom na progi čakali številni izzivi, s kakršnimi se še nikoli niso srečali. Fantje so vložili ogromno truda in nekatere težave jim je uspelo tekom tekmovanja res inovativno rešiti. Osvojili so odlično tretje mesto. Z robotom oblikovanim ter sprogramiranim v okviru ur interesne dejavnosti, se je namreč njegova ekipa v tekmovanju merila z roboti, ki so bili oblikovani znotraj učnih procesov posameznih tehniških šol, ter bili finančno znatno podprti s specializiranimi podjetji te stroke, tako da je uspeh te ekipe res izvrsten.

Nejc pa se s svojo ekipo v juliju podaja tudi na svetovno prvenstvo RoboCup 2023 v Bordeauxu v Franciji. Pravico do udeležbe na tem tekmovanju je ekipa dobila na podlagi dosedanjih uspehov na regijskih, državnih in evropskih prvenstvih.

Čestitke in srečno Nejcu in njegovi ekipi!

Člani ŠKTD Farjovca

Oglejte si tudi