Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

NAPOVED FESTIVALA KRAŠKA GMAJNA 2023

V torek 19. 9. 2023 se je v Lipici odvila novinarska konferenca, na kateri so predstavniki soorganizatorjev tradicionalne letne prireditve Kraška gmajna, med katerimi je tudi Miren Kras, predstavili letošnji pester program, povezan z Mednarodnim dnevom geopestrosti. Letošnja jesenska izvedba Festivala Kraška gmajna, ki se bo odvijal med 24. septembrom in 15. oktobrom, vabi na čezmejno raziskovanje geoloških posebnosti Krasa.


Kar 9 dogodkov, ki se bodo zvrstili na območju enega najbolj pestrih habitatov na svetu  bo pozornost ob strokovni podpori predstavnikov Zavoda RS za varstvo narave, OE Nova Gorica, namenilo tudi bodočemu čezmejnemu geoparku Kras-Carso.

Vse prireditve in vodeni ogledi bodo za obiskovalce brezplačni. (Program posameznih dogodkov je na voljo TUKAJ.)

Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov (ORA Krasa in Brkinov), Regija Furlanija Julijska krajina, Kobilarna Lipica, Javni zavod Miren Kras, Botanični vrt Sežana, Park Škocjanske jame in Mitski park, Zavod RS za varstvo narave in Inštitut za raziskovanje krasa ter Turistično društvo Brest in Razvojno društvo Pliska so zasnovali pestro in bogato jesensko dogajanje na čezmejnem območju.

Na širšem območju Krasa bodo na voljo raznolike oblike odkrivanja kraške gmajne. Vsak izmed devetih dogodkov v luči obeležitve Mednarodnega dne geopestrosti obiskovalce ozavešča o pomenu pestrosti geoloških, geomorfoloških in hidroloških oblik in procesov ter ohranjanju geološke, geomorfološke in hidrološke naravne dediščine.

Predstavniki medijev so na srečanju prisluhnili tudi programu jesenskega dogajanje na območju Krasa in Brkinov: prireditve v Miren Krasu (23. 9. Vseslovensko zborovanje za mir na Cerju, 29. 9. Dobrodelni koncert Eve Dolinšek, 30. 9. Odprtje likovne razstave Milovana Valiča in 7. 10. Odprtje Češke ambasade umetnosti ART CIRCLE v Brinovki, v Temnici ), Festival Brkinske sadne ceste, ki bo od 15. oktobra do 15. novembra povezal Kostanjev praznik v Rodiku s prikazi tradicionalnih dejavnosti sadjarstva in žganjekuhe, ponudil domače sadne jedi pri izbranih gostincih ob Brkinski sadni cesti ter k pestri ponudbi dodal kolesarsko turo in spoznavanje mitskih rastlin. Dogajanje v Parku Škocjanske jame bo dodatno oplemenitil Dan biosfernega območja Kras, v soboto 7. oktobra bodo v Škocjanskih jamah na voljo številni pohodi, delavnice in doživetja z dodatno ponudbo lokalnih izdelkov in pridelkov biosfernega območja.

Obeleževanje Mednarodnega dne geopestrosti na območju čezmejnega geoparka Kras – Carso  letos koordinira Zavod RS za varstvo narave s podporo Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Več na https://zrsvn-varstvonarave.si/mednarodni-dan-geopestrosti/.


Javni zavod Miren Kras

 

Oglejte si tudi