Logo MojaObčina.si
JUTRI
27°C
10°C
SRE.
23°C
13°C
Oceni objavo

Prelomni Living Learning Lab zaključil transformativno potovanje na Krasu

Pionirski projekt združenja FromZero in UP FTS sTOUdio Turistice, zmagovalec EU hekatona Smart Village združuje odgovorne popotnike in mlade ustvarjalce sprememb, katerih cilj je revitalizacija podeželskih in perifernih skupnosti.

Temnica, 24. - 29. junij 2023 – Living Learning Lab, inovativna in zmagovalna pobuda lanskega EU hekatona Smart Village, je doživela svojo premiero na slovenskem Krasu. Projekt, ki sta ga organizirala združenje FromZero in UP FTS sTOUdio Turistica v sodelovanju  z lokalnim ŠKT društvom Farjovca, predstavlja nov dosežek na področju odgovornega turizma in razvoja lokalnih skupnosti.

Ekipa in udeleženci dogodka so preživeli pet navdihujočih dni, polnih utrikov iz raziskovanja regije, povezovanja popotništva in izobraževanja, razumevanja edinstvenih izzivov in priložnosti skozi oči trajnostnega razvoja in revitalizacije podeželja.

Sodelovalo je dvanajst lokalnih ponudnikov, ki so delili neprecenljive vpoglede v svoje življenje, lokalne izzive in vizijo za prihodnost. V sklopu dogodka so bile organizirane odprte razprave, dogodki za mlade in mreženja med domačini in udeleženci, z namenom poglabljanja medkulturnega razumevanja in vzpostavljanja novih prijateljstev.

Udeleženci Living Learning Lab dogodka so med drugim fundaciji Vrabček upanja prispevali tudi sredstva v višini 50 € za pogozdovanje Krasa z namenom blaženja posledic največjega požara v zgodovini Slovenije in tudi sicer nudili pomoč lokalnim deležnikom tako skozi pomoč v vinogradu in z drugimi fizičnimi aktivnostmi kot tudi s svetovanji in večsmerno izmenjavo znanj in izkušenj.


Photo: Alan Bučar Vukšić

"Living Learning Lab je več kot le dogodek – je stalna zaveza trajnostnemu turizmu in revitalizaciji lokalnih skupnosti. Navdušeni smo nad pozitivnimi rezultati naše premierne kraške izvedbe in se že veselimo priložnosti, ko bomo v podeželskih in perifernih skupnostih po Sloveniji in svetu pripomogli k še več tovrstnim aktivnostim in spremembam," pravi Tadej Rogelja, eden od organizatorjev dogodka.

Dogodek je bil izveden ob podpori občine Miren-Kostanjevica, ŠTKD Farjovca in Zavoda za turizem Miren Kras.

Združenje FromZero in UP FTS sTOUdio Turistica bosta v prihodnjih tednih preko družbenih omrežij delila številne foto in video utrinke z dogodka. Sledite jim na [spletna stran, Linkedin].

Photo: Alan Bučar Vukšić

O organizatorjih

Člani združenja FromZero so globalni pionirji na področju inovacij in trajnosti v turizmu, ki se trudijo vzpostaviti novo generacijo odgovornih popotnikov in mladih ustvarjalcev sprememb. Z iniciativami, kot je Living Learning Lab, omogočajo posameznikom, da pozitivno prispevajo k skupnostim, ki jih obiščejo.

UP FTŠ sTOUdio Turistica - študentski studio za trajnostni razvoj in inovativnost v turizmu UP FTŠ Turistice - je pilotni R&R program, ki povezuje študente, gospodarstvo in akademijo. Njihov sedež je na UP FTS Turistica v Portorožu, Slovenija.

Photo: Alan Bučar Vukšić

Oglejte si tudi