Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Bilje, vas, ki živi

Bilje so kraj v spodnji Vipavski dolini

Bilje so srednja velika vas  v spodnjem delu Vipavske doline s  približno 1280 prebivalci. Kraj je v preteklosti zaznamovala opekarska dejavnost, ki pa je s prenehanjem delovanja zadnjega obrata Goriških opekarn dokončno zamrla. Spomin na to dejavnost poskuša danes obuditi Kulturno turistično društvo Zarja Bilje z vsakoletnimi opekarskimi dnevi. Vas spada v občino Miren-Kostanjevica.

V Biljah so poleg Merkatorjeve trgovine še trije gostinski lokali, mesnica in dve obrtni coni.  Življenje kraju pa zagotovo  daje Podružnična šola Osnovne šole Miren in oddelek otroškega vrtca ravno tako Osnovne šole Miren.  Učiteljice in učenci izredno dobro sodelujejo s krajem, predvsem z društvi, ki v vasi delujejo, to se odraža na prireditvah in drugih dogodkih, ki jih društva organizirajo. Tudi malčki in njihove vzgojiteljice oddelka otroškega vrtca se po svojih močeh trudijo, da so v kraju čim bolj prisotni ob raznih prireditvah. Omeniti pa nedvomno velja Dom krajanov. To je objekt, katerega smo Biljenci začeli graditi pred tridesetimi leti, vanj vložili sredstva treh krajevnih samoprispevkov ter  veliko število ur prostovoljnega dela. V njem se danes odvijajo številne kulturne prireditve, razna športna dejavnost, treningi  rekreacija in podobno.

V kraju je aktivnih kar nekaj društev in sicer: Kulturno turistično društvo, Društvo upokojencev, Društvo keramikov, Društvo Glas, Društvo žena in kot edina v občini Miren Kostanjevica, Krajevna organizacija Rdečega križa. Društva so dokaj aktivna in vsako posebej skrbi, da se v kraju stalno nekaj dogaja.

Poseben kulturni objekt pa je v Biljah kiparski atelje Negovana Nemca. Pokojni umetnik je  zapustil bogato dediščino raznih kipov, skulptur in podobnega, tako , da je danes  kot stalna zbirka, v ateljeju postavljeno na ogled večje število njegovih del. Objekt je na zelo lepi lokaciji zato se v poletnem času odvijajo razne delavnice na katerih sodelujejo predvsem študentje dogajajo pa se tudi razne prireditve pod košato murvo. 

Kaj pa pogrešamo v Biljah? Mogoče banko ali vsaj bančni avtomat, starejši pogrešajo pogostejši avtobusni prevoz do Šempetra in Nove Gorice, sicer pa se v Biljah imamo fajn.

 

Oglejte si tudi