Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Krajevna skupnost Temnica

 

Krajevna skupnost Temnica je najvišje ležeča krajevna skupnost v občini Miren - Kostanjevica. Obsega vasi Temnica, Lipa in Novelo. Vasi ohranjajo tipično kraško arhitekturo s kamnitimi hišami, borjači in ozkimi ulicami. Na tem območju domačini pridelujejo odlično kraško vino – teran. Vaščani poskrbijo za živahen utrip vasi, saj se v "stari šoli" vrstijo zanimivi dogodki vse leto.

Krajevno skupnost Temnica sestavljajo: Mojca Cotič (predsednica), Drago Pahor, Katja Rogelja, Matej Grobiša, Tomaž Stepančič, Nina Rogelja ter Elvis Kavčič.

Največja in najviše ležeča vas je Temnica na 402 m nadmorske višine. Po 1. svetovni vojni je bila povsem obnovljena po načrtih priznanega arhitekta Maksa Fabianija. Osrednji del vasi tvorijo cerkev svetega Petra in Pavla, bivša mestna hiša (županstvo) in župnišče. Od tod se oko zazre v Tržaški zaliv do savudrijskega svetilnika in na kraško planoto do Vremščice in Snežnika.

Na pokopališču je spomeniško zaščitena kapelica, ki se jo bo v letu 2018 obnavljalo.

V »stari šoli« ima svoj prostor Jamarski klub Temnica, ki praznuje 40-letnico delovanja. Tam si je uredil mini muzej jamarstva in mini muzej 1. svetovne vojne. (O tem bomo pisali več v poletni številki glasila.) V »stari šoli« domuje tudi  Mladinsko društvo Trstelj ter v prostoru krajevne skupnosti še Društvo Simon Jenko Temnica. Poleti se mladina zbira na urejenem igrišču, kjer se že tradicionalno odvijata turnir v malem nogometu ter košarkarski turnir trojk.

Ker žal gostilne v vasi več, se lahko v mesecu juniju okuša domače dobrote v osmici pri Kujtnih.

 

Na obronku Trstelja leži vas Lipa, obdajajo pa jo še Stol, Stolovec in Greben ter gričevje Goli vrh. Posebno bogastvo vasi predstavlja več ohranjenih domačij s prvinami kraške arhitekture in značilnimi kamnoseškimi detajli. V vasi je podružnična cerkev sv. Mihaela. Posebnost vasi so tudi kapelica in več kamnitih vodnjakov. Ljudje so se tu naselili že v antiki ali še prej, o čemer pričajo izkopavanja leta 1996.

Lipa je tudi pomembna iztočna točka za pohodništvo, saj se iz samega centra vasi vstopa na pešpot proti Trstelju, na ogled pokopališča iz I. svetovne vojne ter na bližnje vrhove Nad vasjo potekajo tudi konjeniška pot in Poti miru po Krasu. Lani je svoja vrata prvič odprla osmica Na Lehtah, ki je privabila številne ljubitelje dobre hrane in vina.

 

Tudi Novelo je bilo v I. svetovni vojni v celoti porušeno ter bilo obnovljeno v kraškem stilu, kar med drugim pomeni ozke ceste. Ker gre za vas, ki je prometno najbolj obremenjena v KS, se je tu največ investiralo v širitev cestišča in s tem povečalo varnost v prometu.

 

KS Temnica konec junija praznuje svoj krajevni praznik. Vsako leto pripravijo krajši kulturni program ter druženje ob živi glasbi z raznimi družabnimi igrami. Na ta dan se je razglasilo tudi rezultate najboljših vin ter vinarjem podelilo priznanja. Lani so popestrili program s konjeniškimi igrami, kjer so se konjeniki ter njihovi konji pomerili v spretnosti in hitrosti.  .

Mojca Cotič

 

Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Temnica

Krajevna organizacija borcev se trudi ohraniti spomin na junaška dejanja naših prednikov, ki so preminuli v boju proti nasilju nad njimi in nad celim slovenskim narodom. V ta namen vsako leto organizirajo komemoracijo v spomin na 19 padlih italijanskih in slovenskih partizanov v Lascu pri Temnici. Organizirali so tudi proslavi ob 65. in 70. obletnici junaškega boja jurišnega bataljona 31. divizije 9. korpusa NOV z bataljonom zloglasne nemške divizije Prinz Eugen, ki se je odvijal 16. januarja 1945 v Lipi. Ob 65. obletnici tega dogodka jih je z nastopom počastil tudi znameniti partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta.

Jože Rogelja

 

 

Vaško turistično društvo Škrla, Lipa

Vas je bogata s kulturnimi in etnološkimi znamenitostmi, izjemnimi turističnimi točkami, rekreacijskimi potmi ter ponudniki lokalnih dobrot (terana in ostalih vin ter medu, zato so Lipnci leta 2015 ustanovili društvo Škrla.

Mlado društvo je zelo aktivno. Sodelovali so na jubilejni prireditvi v Lascu. Pripravili so pohod po poteh stare vojaške železnice iz 1. svetovne vojne. Nadaljevali sos tradicionalnim pohodom na Pedrovo. Aprila organizirajo vaški praznik imenovan Radička (regrat). Napovedane turiste so pripravljeni voditi po zanimivih poteh na njihovem delu Krasa.

Gostje se lahko okrepčajo v odlični osmici Na Lehtah.

Nina Rogelja

Oglejte si tudi