Oceni objavo

Krajevni praznik Bilje 2022

Letos smo se v okviru praznovanja Krajevnega praznika Bilje 2022 povezala različna biljenska društva in posamezni kreativni Biljenci, ki so na stojnicah predstavili in pokazali, s čim se ukvarjajo oz. kaj radi delajo v prostem času ali v čem uživajo v svojih službah. To je bila izvrstna priložnost, da se med seboj bolje spoznamo, da ugotovimo, kako skupaj zmoremo graditi in razvijati svoj kraj in življenje v njem. In uspelo nam je!

Bilje, Krajevna organizacija RK, Športno društvo »Škulja-Kagho« Bilje, KTD Zarja Bilje, Društvo upokojencev Bilje, Društvo keramikov Bilje, Društvo Glas Bilje, Krajevna organizacija ZB Bilje in Nogometno društvo Bilje.

Praznovali smo v soboto in nedeljo, 10. in 11. septembra 2022.

V soboto dopoldan je v organizaciji Nogometnega društva Bilje na igrišču potekal nogometni turnir za mlajše ekipe U11 iz Goriške in zamejstva, za Domom krajanov Negovana Nemca pa praznična matineja za najmlajše z gledališčem KAMIŠIBAJ, ki jo je za otroke organiziralo Društvo Glas Bilje.

V soboto popoldan sta potekali dve tekmovanji, in sicer v zbijanju kagha in briškuljada. V zbijanju kagha je slavil g. Flavio Hirsch, v briškuljadi pa sta zmagala g. Srečko Mozetič in g. Milovan Gregorič. Nagrade za zmagovalce so prispevali sponzorji Stopa d. o. o., Mesnica Faganel, Simčič (Karol, Igor, Marjan), Natural Just d. o. o. in Trgovina Lovec Nova Gorica Koptex d. o. o. Vsem, še enkrat iskrena zahvala!

Društvo žena Bilje in Krajevna organizacija Rdečega križa sta priredili srečelov domačega peciva. Ves izkupiček od prodaje bodo donirali Civilni zaščiti Občine Miren – Kostanjevica. Krajevna organizacija RK, ki jo že vrsto let vodi ga. Boža Marega, je poskrbela, da smo lahko preverili svoje zdravje, izmerili so nam krvni sladkor in krvni tlakter holesterol, hkrati pa so mlade in malo manj mlade poučevali o postopkih oživljanja.

Za krajevnim domom Negovana Nemca smo bili priča osupljivi promenadi v znamenju domače obrti, umetnosti in kulinarike. Ladislav Orel je predstavljal čebelarstvo, Nadja Kos pletene copate, Marjana Sitar slike (olje na platnu), Milojka Nemec steklarstvo, Branko Furlan lesene izdelke, Darja Bizjak keramične izdelke in čipko, Norma Arčon risanje na prte in klekljanje, Majda Klančič slike(pastel, akvarel),Neža in Marjetka Orel hidrolat in druge izdelke iz sivke, Boris Pregelj je otroke povabil k vpisu k Gimnastiki Flip Bilje, Nika Nemec in Natali Mozetič sta v mini kozmetičnem salonu pod drevesom poslikavali obraze otrok in odraslih, zraven pa sta Katja Pregelj in Neli Ferfolja urejali frizure, Vanja Simčič in Stipe Hečimović sta predstavila in ponujala rastlinske namaze na domačih kruhkih, delavne žene Društva žena so skuhale e okusno pašto. Hvala vsem in vsakemu posebej za izjemen odziv! In seveda hvala številnimr adovednim in hvaležnim obiskovalcem.

Naš krajevni praznik že vrsto let posvečamo  spominu na odhod prvih biljenskih fantov v partizane. Letošnjega septembra obeležujemo 80. obletnico tega dogodka, zato je bil osrednji del večernega kulturnega programa z recitalom posvečen tem fantom in vsem, ki so pomagali priboriti svobodo. Njihovega pogumnega in plemenitega dejanja se še zlasti zavedamo sedaj, ko je v Evropi porušen mir in ko spoznavamo, da svoboda ni tako samoumevna. Predsednik Krajevne organizacije Zveze borcev, Istok Saunig, je odnesel venec k spomeniku padlim, mi pa smo z minuto molka počastili spomin nanje.

Na večerni prireditvi sta spregovorila podpredsednik krajevne skupnosti Bilje, g. Aleksander Miško, in župan Občine Miren – Kostanjevica, g. Mauricij Humar. Proslave se je udeležila tudi direktorica Javnega zavoda za turizem Občine Miren – Kostanjevica, gospa Ariana Suhadolnik.

Recital so sooblikovali Suzana Černe, Laura Bonutti Zuljan, vokalna skupina GLAS, Ingrid Praznik, Tjaša Močnik, Polona Velikonja in otroški pevski zbor Podružnične osnovne šole Bilje pod vodstvom Minke Markič, za ozvočenje pa je poskrbel Alan Žorž.

Društvo keramikov Bilje, ki že dolga leta deluje pod vodstvom Božidarja Batističa, nam vsako leto ob krajevnem prazniku postavi na ogled dela svojih ustvarjalnih članov. O razstavi »Poletna nostalgija« je spregovorila ga. Mira Fon, po prireditvi pa smo si lahko ogledali njihove unikatne, osupljive izdelke.

Vse popoldanske dogodke in tudi večerno prireditev je povezovala Lučana Petrovčič, članica KTD Zarja.

Po proslavi je sledila pogostitev z golažem, nato pa koncert Reneja Fajta z gosti.

V nedeljo je potekal pohod BILJENSKI GRIČI 2022 s startom izpred Doma krajanov. Udeležilo se ga je 141 pohodnikov.

                                                                                                     KTD Zarja Bilje

 

Oglejte si tudi