Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Kostanjski pust 2023

Na pustno soboto se je v Kostanjevici na Krasu dogajalo tradicionalno pustovanje

Že v ranem jutru so se pustarji izpred Kulturnega doma počasi podali na pohod po vasi od hiše do hiše ter s prepevanjem in sejanjem dobre volje nabirali dobrote in prispevke zadovoljnih vaščanov.

Sprva majhna skupina pravih junakov se je vedno bolj večala in proti popoldnevu prerasla v gručo veselih in razigranih ljudi, ki mraza sploh niso čutili. Tu in tam se je pridružil še kdo iz sosednjih vasi. Harmonike so igrale, zraven še bombardin. V vsaki hiši so pustili prav poseben spomin. Dan se je tako kar hitro prevesil v noč, kar je pustarjem dalo le še dodatno moč.

 

Zvečer se je namreč v kulturnem domu odvijal tudi pustni ples, katerega se drži sedaj že tradicionalni sloves. Po dolgih pripravah je tako dvorana zopet zaživela, v njej se je prava veselica razvnela. Pri izvedbi plesa je sodelovala vsa mladina ter domači in okoliški sponzorji z donacijami. Domačine je posebej veselil tudi številčen obisk iz vseh bližnjih in tudi bolj daljnih vasi. Dvorana je bila že skoraj premajhna za vse pustarje, zato se je žurka odvijala tudi zunaj nje.

 

Skupina Jastrebi je poskrbela za žur do jutranjih ur, najboljše maske, tako skupinske kot posamezne, pa so bile tudi nagrajene. Tako se je tudi noč hitro prevesila v jutro. Pust vedno prehitro mimo gre.

Na pepelnično sredo pustarje čaka še zadnje sklepno dejanje – pokop pusta Tineta, s katerim se tudi uradno zaključi to za telo nekoliko naporno, a za dušo vedno neprecenljivo obdobje pusta. Do naslednjega leta, ko se bomo spet sprostili na pustni zabavi.

 

Vsi žalujoči smo veseli!

Prejemniki nagrad

Skupinske maske                                                                   :

1. mesto: Flamingoti (Sela na Krasu)                                

2. mesto: Hobotnice ali Oktopust (Opatje selo)

3. mesto: Blišč pogorišč (Kostanjevica na Krasu)

 

Posamične maske

1. mesto: Ninđa želve

 

Lara Umek, ŠKTD Fajti Hrib

Foto: ŠKTD Fajti Hrib

 


Oglejte si tudi